07

ALDERMASTON (UK) – Vredesactivisten hebben deze week de toegangswegen geblokkeerd van de fabriek AWE waar kernkoppen voor de Trident onderzeeërs worden geproduceerd.

Naar schatting 150 actievoerders vormden maandagochtend rond zes uur een menselijke blokkade op de drie toegangswegen. Ze gingen daarvoor onder meer naast elkaar op de weg zitten en haakten de armen ineen met lastig te ontkoppelen buizen. Hierdoor kon het personeel van de fabriek Atomic Weapons Establishment (AWE) niet aan het werk. Evenals de actievoerders trad ook de politie vreedzaam op en hielp hen zelfs een handje door foliepapier rondom de benen aan te brengen tegen de snijdende kou.

Dat de politie de actie tien uur lang gedoogde, was mogelijk het gevolg van het feit dat een van de drie toegangswegen niet volledig effectief kon worden geblokkeerd. Aan de blokkade, die onderdeel uitmaakt van een door de actiegroep Action AWE georganiseerde campagne tegen het kernkoppen producerende bedrijf werd, afgezien van mensen uit eigen land, deelgenomen door vredesactivisten uit landen als Finland, Zweden, België, Frankrijk en Spanje.

‘Het is tijd voor Groot-Brittannië om deel te gaan nemen aan de onderhandelingen met andere VN-landen om te komen tot een internationaal verbod op nucleaire wapens’, zei een van de actievoerders. ‘We roepen op om de fabricage en de modernisering van nucleaire massavernietigingswapens te beëindigen. Deze fabriek kan vervolgens worden gebruikt voor ontwapeningsdoeleinden. De medewerkers hoeven hun baan dan niet te verliezen.’

Naar verwachting neemt de Britse regering volgend jaar een besluit over het voorstel om ruim 100.000.000.000 pond uit te geven aan een nieuwe generatie van Trident nucleaire wapens voor de komende vijftig jaar. Tegenstanders als Action AWE willen met een reeks van vreedzame acties zien te bereiken dat de publieke en politieke bewustwording over deze kosten en de verwoestende gevolgen van de inzet van kernwapens wordt verhoogd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties