08

BRUSSEL – De voorzitter van de EU, Juncker, bepleit de vorming van een Europees leger. Europa dient volgens hem beschermd te worden tegen de dreiging vanuit Rusland.

Tegenstanders van de EU hebben hebben een volgend argument in handen nu Juncker pleit voor het in het leven roepen van een geldverslindend Europees leger. ‘Je creëert geen Europees leger om het onmiddellijk in te kunnen zetten, maar een gemeenschappelijk leger van de Europeanen zou Rusland duidelijk maken dat het ons menens is met de verdediging van Europese waarden’, zegt de EU-voorzitter in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. Hij voegde er terloops aan toe dat zo’n leger helemaal niet tegen de NAVO is gericht.

Volgens Juncker kan een Europees leger ‘helpen om een gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid vorm te geven’. Tegelijkertijd zou een Europees leger de kansen op interne conflicten verkleinen, aldus de voorzitter. ‘Een gezamenlijk leger zou de wereld laten zien dat er nooit meer oorlog zal zijn tussen Europese lidstaten […]. Een leger zou ons helpen gezamenlijk politiek te voeren op het gebied van het buitenland en veiligheid. Het zou Europa helpen verantwoordelijkheid te nemen op het wereldtoneel.’

De jurist Juncker was gedurende zijn loopbaan lid van de Christelijk Sociale Volkspartij (CSV) in Luxemburg. Sinds vier maanden is hij voorzitter van de Europese Commissie. Twaalf jaar geleden nam hij als premier van zijn land, samen met zijn collega-premiers van België, Frankrijk en Duitsland deel aan de zogenoemde Pralinen-top over het Europese defensiebeleid, waar een controversieel voorstel werd besproken om een militair hoofdkwartier op te richten voor de planning en aansturing van autonome EU-operaties.

Defensie is een terrein waar Europa maar moeizaam vooruitgang boekt. In 2007 besloot de Europese Unie wel om zogenoemde battlegroups op te richten, flexibele gevechtseenheden die in crisissituaties snel tussenbeide moeten kunnen komen. In de praktijk zijn die battlegroups nooit ingezet. Vandaag presenteert oud-secretaris-generaal van de NAVO, Solana, in Brussel een rapport over een nieuwe Europese defensiestrategie. De Spanjaard pleit voor meer militaire capaciteit om interventies te kunnen doen buiten de Europese grenzen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Euro-nee
9 jaren geleden

Sorry de tekst is niet helemaal, gericht op dit artikel, het is een copie. van een andere reactie, in een ander blog.

Met alle respect naar u schrijver van dit artikel.
Er is geen Europese grondwet, er is een onrechtmatig verdrag van Lissabon.
Ik ben ex-militair en heb jaren geleden trouw belooft aan de Nederlandse staat.
Zoals u ook schrijft, “”De laatste keer dat we het vermoeden konden hebben in een echte democratie te leven was op 1 juni 2005. We zijn toen voor of tegen de invoering van de Europese grondwet gaan stemmen en hebben dit idee afgewezen in een duidelijke “NEE”. Dat kwam absoluut niet overeen met de politieke agenda en dus, heeft Balkenende tegen onze duidelijke “NEE” in ons verraden door het verdrag van Lissabon te tekenen.
Balkenende heeft op dat moment het land en de burger verraden. ‘’’’
Ik als ex-beroeps militair voel me verraden. Nu wordt het weer Europese Grondwet genoemd. Dat is het niet, het is een verdrag dat ons ondemocratisch door onze strot is geduwd. Brussel doet maar, en paait allerlei landen met een financieel voordeel.
Nu dat er ellende van is gekomen met een buur en handelspartner, willen ze een Europees leger. Als we blindelings akkoord gaan dat het nu een Grondwet is. Erkennen we dat we een dictatuur zijn geworden.
Ik ben verraden door Balkenende. Daarmee beschouw ik mijn eed van trouw ontbonden.
Dat Brussel het grootkapitaal verrijkt weten we allemaal. Brussel hoort er voor de burger te zijn, niet voor het grootkapitaal.
Ik ben verraden door de Nederlandse staat. Ik vertrouw mezelf en slechts enkele.
‘’ De Europese grondwet krijgt een eigen openbaar ministerie’’ waarom een paar honden uit Brussel mogen wat gaan veranderen. Onder het genot van een drankje en etentje. Betaald door Lobbyisten.
Als Den Haag vertrouwd op mijn belofte jaren geleden, hebben ze het mis. Ze mogen in het geval van oorlog met Rusland, me best een wapen geven. Ik ben bang dat ik kleurenblind ben en geen kompas kan lezen.
Sorry, voor mijn uitspatting. Niet persoonlijk aan u. Wel aan die honden die Nederland verkopen.

Jules Vismale
9 jaren geleden

Er zal hier in Europa toch NOOIT EN TE NIMMER een EU-leger komen zoals de dwaze politici, de bedenkers van dit onzalige plan, willen!
En waarom niet: de EU-regeringen hebben met de EU de Europese landen niet kunnen verenigen, er is GEEN eenheid door de grote verschillen in cultuur, kunst, geschiedenis, welvaart etc. tussen de Europese landen, de stijgende armoede, het ondemocratisch invoeren van de gehate euro, het doordrukken van een zogenaamde Europese grondwet, de vluchtelingenstromen vanuit het zuiden en het pamperen van de islam heeft alleen voor nog meer wantrouwen en haat gezorgd onder de Europeanen, door de defensie om zeep te helpen, het linkse anti-militairisme of pacifisme onder dezelfde burgers aan te wakkeren en het wapentuig naar het buitenland te verkopen. Daar komt nog bij dat ik geen enkele liefde meer bezit voor de EU niet eens in een Europees leger wil dienen om dit vreselijke systeem in stand te houden!

bert
6 jaren geleden

Op het plaatje zijn geen VN troepen maar 101 airborne troepen van Amerika. misschien past dit niet bij het artikel