huurexplosie

AMSTERDAM – Komende zaterdag gaan Amsterdammers onder het mom van ‘Stop de huurexplosie!’ de straat op om te demonstreren tegen het landelijke huurbeleid.

Zo’n vijftig organisaties, waaronder huurdersorganisaties uit alle stadsdelen en de Huurdersvereniging Amsterdam, roepen huurders en sympathisanten op om zaterdag 14 maart om 14 uur naar het Jonas Daniël Meijerplein te komen voor een betoging die leidt naar de Dam alwaar een protestmanifestatie plaatsvindt. Ze willen dat politiek en corporaties een huurbeleid gaan voeren dat de inflatie volgt en dat er voldoende sociale huurwoningen voor zowel laag als midden inkomens beschikbaar blijft.

Huurders raken in toenemende mate in de knel als gevolg van de drastische verhoging die woningcorporaties hen jaarlijks opleggen. In de afgelopen twee jaar is de huur gemiddeld 4 tot 6.5 procent verhoogd, ver boven de inflatie. Een huurder van een woningcorporatie die 500 euro per maand betaalt, dient 500 tot 800 euro per jaar extra te besteden voor het woongenot. Velen onder hen zijn of worden ook nog eens geconfronteerd met een drastische daling van het besteedbaar inkomen als gevolg van de economische crisis.

De overheid heeft in 2013 de verhuurderheffing ingevoerd, een belastingmaatregel voor verhuurders van sociale huurwoningen. Dit jaar moet dat de schatkist 1.3 miljard euro opbrengen, in 2017 zelfs 1.7 miljard. De Amsterdamse wooncorporaties hebben met deze belastingmaatregel ingestemd. Corporaties gebruiken de verhuurderheffing als legitimiteit om de huren drastisch te verhogen en een groot deel van de sociale huurwoningen te verkopen.

Als gevolg van de explosieve huurverhoging hebben woningcorporaties vorig jaar 6,6 miljard euro meer aan huur binnengehaald. Dat blijkt uit een brief die minister Blok vorige maand aan de Tweede Kamer stuurde. Door de invoering van het huurbeleid, waardoor de huren ver boven inflatie konden stijgen, zijn de inkomsten van corporaties fors gegroeid. Daar komt de huurverhoging van 2014 nog eens bij. Dit jaar kunnen de huren voor het derde jaar op rij boven de inflatie uitstijgen.

De Woonbond neemt overigens niet deel aan de demonstratie van komende zaterdag, maar roept roept minister Blok, het kabinet, de Tweede Kamer én verhuurders op om te stoppen met de gigantische huurverhogingen. De Woonbond wil dat zij die verantwoordelijkheid nemen en dat de politiek de basisverhuurverhoging van 1,5 procent boven inflatie uit de wet schrapt. Verhuurders worden verzocht de huren niet klakkeloos te verhogen. Huurders kunnen daartoe op internet een petitie ondertekenen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties