11

Zit niet dagelijks in de trein, maar vandaag eventjes wel. De sprinter (lees slome stoptrein) van Den Haag CS richting Amsterdam Zuid, avondspits dus afgeladen. Hordes mensen die gelaten een staanplaats accepteren, ze zijn kennelijk niet anders gewend. Dit terwijl de zichtbare KLASSE 1 coupé (het is immers 2015) matig gevuld is. Op Den Haag CS had ik me een zitplaats weten te bemachtigen in KLASSE 2, was me dat niet gelukt dan had ik bezit genomen van de eerste klas. Als je betaalt voor een rit heb je recht op een zitplaats.

Omdat de meeste medepassagiers zich heden ten dage als zombie gedragen door zich ‘uit te leven’ met hun gsm, griste ik een verdwaalde Metro uit het bagagerek. Nou ja, bagagerek, een beetje koffer past er niet in, erg handig ook voor vliegreizigers. Maar dit terzijde. Aandachtig las ik het hoofdartikel dat in het teken stond van de agressie waarmee treinconducteurs vandaag de dag te maken hebben. Een uitermate kwalijke zaak, zelfs in de treincoupé is geen mens nog veilig.

Op het moment dat ik in het betreffende artikel een lichtpuntje ontwaarde, namelijk dat er treinconducteurs zijn die over mensenkennis zeggen te beschikken en om die reden op minder agressie stuiten, klopte mijn conducteur aan de denkbeeldige deur. Hij keek mij doordringend aan, alsof ik zwart reed, maar dat zag ik door de ogen. De woorden die ik zojuist in Metro las indachtig. Mijn Zweedse buurman aan de overzijde van het gangpad echter was de lul.

Zijn incheckkaart bleek namelijk 15 euro te bevatten, en dat is 5 euro te weinig voor de NS, want 20 euro instaptarief is verplicht! Wist de Zweed veel. De man stapte in op Den Haag CS voor een reisje naar Schiphol, wat momenteel 8.20 euro kost. Hij had weliswaar 15 euro op zijn ov-kaart staan, maar diende desondanks volgens de uitermate ‘vriendelijke’ conducteur een boete van 35 euro te betalen, plus die 8.20 euro voor het traject. Wat een idiotie.

De arme Zweed snapte er helemaal niets van, maar wist zichzelf in toom te houden. Ik vond dat razend knap. Hij had nog wel ingecheckt in Den Haag, maar dat was dus mis gegaan omdat hij slechts 15 euro op zijn kaart had staan, terwijl hij voor 8.20 moest reizen… De man werd ook nog eens in Hoofddorp uit de trein gestuurd om zijn ov-kaart van 5 euro extra te voorzien, het risico lopend zijn vliegtuig te missen. Een goedwillende treinreiziger die onheus wordt bejegend door een botte conducteur, klaarblijkelijk zonder mensenkennis.

NS, het is maar een tip, maar richt die extra beveiligingscamera’s ook eens op het eigen personeel. Niet iedereen is even geschikt om die rood-blauwe pet en fluit te dragen. Agressie jegens treinpersoneel, geloof het of niet, komt vaker voor door toedoen van ploerterig gedrag van conducteurs dan je zou denken. De Zweed met zijn zelfbeheersing van vandaag verdient een pluim.

Alex van Veen

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Weerwolf
9 jaren geleden

Wat een ontzettend slecht geschreven stuk. Ten eerste waar haal je het vandaan dat als je een kaartje hebt gekocht dat je recht hebt op een zitplaats? Het is een vervoersbewijs en geen (zit)plaatsbewijs)
Ten tweede moet je ook gewoon als zweed een geldig vervoersbewijs hebben en als je al de moeite hebt genomen op een chipkaart te kopen en en er geld op te zetten hoor je dan ook te weten hoe het werkt, alleen mag hij na een kaartje van de conducteur niet de trein uitgezet worden.

trijntje
9 jaren geleden
Antwoord aan  Weerwolf

jammer dat er mensen zijn die altijd precies op de hoogte zijn van de juiste regels en niet in staat zijn daar op een goede manier van af te wijken
ik ben het met de eerste schrijver eens
wat meer begrip en humor van het Treinpersoneel en de sfeer in de trein en de bejegening van hen zelf zal er stukken op vooruit gaan
Helaas hebben de concuteurs geen enkel inlevingsvermogen, ik als rehelmatige treinreiziger erger me daar ook regelmatig aan.
Gelukkig zijn ze er wel die goede conducteurs

9 jaren geleden

Op de NS en op haar personeel is wellicht van alles op te merken.
Maar dat rechtvaardigt en vergoelijkt mijns inziens op geen enkele wijze agressie ten opzichte van de medewerkers van de NS.

P. van Dijk
8 jaren geleden

Met de trein reizen is zowat onmogelijk: wat is in vredesnaam een “incheckkaart”? En je moet eerst 20 euro dokken voordat je uberhaupt al je treinreis MAG betalen?? De enige manier om te reizen is een kaartje kopen bij het loket. Bij een automaat? Mij breekt het koude zweet al uit als ik er voor sta. Bovendien moeten er bakken kleingeld in gegooid worden zag ik wel. Zodra alle loketten dicht gegooid zijn, is het praktisch onmogelijk ooit nog met de trein te reizen. Kon je nog maar zoals lang geleden, eventueel een kaartje kopen bij de conducteur. T.a.v. agressie: actie is reactie: hoe botter de conducteurs optreden, des te agressiever zal de reactie zijn van de reiziger. Alleen al die camera’s in de treinen. De reiziger is de vijand… Hou ‘m in de gaten.. Die houding dus.