12

AMSTERDAM – Het aantal megastallen in dit land is in acht jaar tijd gegroeid van 301 naar 803 bedrijven. Milieudefensie bepleit een landelijke bouwstop.

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van Milieudefensie blijkt dat de groei in alle provincies plaatsvindt. De melkveehouderij groeide het snelst en heeft momenteel 317 megastallen, gevolgd door stallen met fokzeugen (209) en vleesvarkens (85). Het aantal megastallen met fokzeugen is in acht jaar tijd meer dan verdubbeld en het aantal met vleesvarkens bijna verviervoudigd.

In Noord-Brabant werden veruit de meeste megastallen gebouwd, bijna een derde van alle megastallen in Nederland. Deze provincie huisvest het grootste aantal megabedrijven met fokzeugen (112), vleesvarkens (50), geiten (26) en vleeskuikens (15). Daarnaast zijn Gelderland (106), Friesland (105), Limburg (79) en Overijssel (72) provincies met relatief veel megabedrijven. Friesland heeft de meeste melkveehouderijen (91), Limburg de meeste legkippen (29) en Gelderland de meeste kalveren (11).

Megastallen en megabedrijven zijn minstens drie keer zo groot als gangbare bedrijven. Zij huisvesten minimaal 7.500 vleesvarkens, 1.200 fokvarkens, 120.000 leghennen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten. Door de enorme omvang van de bedrijven raakt het het milieu overbelast omdat de mest niet op eigen akkers kan worden verspreid. Het dierenwelzijn is er slecht en er bestaan grote risico’s voor de volksgezondheid, zoals de uitbraak van mens-/dierziekten en toenemende antibioticaresistentie.

Om de verdere schadelijke gevolgen en groei van megastallen terug te dringen, roept Milieudefensie staatssecretaris Dijksma op om een landelijke bouwstop voor megastallen in te voeren. Ook de SP gaat zich sterk maken voor een noodwet om nieuwe megastallen per direct tegen te houden. Tijdens de opschorting kunnen dan nieuwe sluitende regels worden opgesteld om deze enorme veestallen definitief tegen te gaan. Voor een bouwstop heeft de partij GL, 50+, PvdD, PvdA en PVV aan z’n zijde.

Dijksma komt in de zomer met een wetsvoorstel dat provincies en gemeenten de mogelijkheid biedt het aantal dieren te beperken op grond van gezondheidsredenen. Milieudefensie vindt het wetsvoorstel veel te slap. ‘Dijksma geeft visieloos ruimte aan de groei van het aantal dieren en schuift de verantwoordelijkheid naar provincies door om de problemen rond megastallen en omvang van de veestapel aan te pakken’, aldus Jacomijn Pluimers van Milieudefensie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Miriam Barendsen
9 jaren geleden

Zum kotsen!
Varkens zijn intelligente dieren..
Dit is pure dierenmishandeling.

Om ons rot te schamen.

jeanne hermans
9 jaren geleden

verschrikkelijk,we moeten ons schamen.

Michelle Peacock
8 jaren geleden

Not acceptable EVER!!!!!!

Stan178
8 jaren geleden

Heel simpel EET GEEN VLEES !!!!!!