Giovanni's
Giovanni’s Island

13Van 18 t/m 22 maart vindt in Utrecht de 30e editie van Holland Animation Film Festival (HAFF) plaats. Voor de liefhebbers van de animatiefilm biedt het een uitgelezen mogelijkheid om de nieuwste ontwikkelingen op de voet te kunnen volgen. Met 400 animatiefilms van korte clips tot lange films, en alles daartussen, is het aanbod dit jaar weer overweldigend.

Het Japanse Giovanni’s Island is een anime film die volgens de klassieke handgetekende methode is gemaakt. Regisseur Mizuho Nishikubo heeft hiervoor het boek Night on the galactic railroad van Kenji Miyazawa verfilmd. De film handelt over twee broertjes die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op het eilandje Shikotan leven.

De bezettingsmacht van de Sovjet-Unie houdt de teugels strak terwijl de schaarse Japanse bevolking zich op de rand van de hongerdood bevindt. Wanneer een oom van de jongens op de zwarte markt rijst gaat verhandelen, dreigt de familie in grote problemen te geraken. Halverwege de film wordt de Japanse bevolking gedeporteerd, wat tot hartverscheurende taferelen leidt.

Giovanni’s Island toont zonder omwegen de harde realiteit van de Tweede Wereldoorlog. Het is evenzeer een film over twee kinderen die zichzelf soms verliezen in een kleurrijke fantasiewereld. Juist die botsing tussen de akelige realiteit en de fantasiewereld maakt het tot een betoverende film. Er wordt niet ingegaan op de politieke situatie van die tijd, de Russen worden niet gedemoniseerd. Elk personage heeft slechte en goede eigenschappen.

Maar het is vooral de poëtische wijze waarop het verhaal is vormgegeven die indruk maakt. De schoonheid van het eiland is adembenemend mooi getekend. De figuren zijn simpel gehouden. Deze sobere verbeelding helpt om de melancholie van het verhaal kracht extra mee te geven. Giovanni’s Island is een niet te missen juweel in het riante aanbod van het HAFF.

Cat Meets Dog van de Nederlandse animatiefilmer Paul Driessen is een koddig en bizar meesterwerkje van de grootmeester. Het verhaal gaat over een hond en een kat die een amoureuze rendez-vous willen beleven. Opmerkelijk is dat de film in split-screen in vier panelen is gemaakt. De complexiteit om op een dergelijke manier een verhaal te vertellen, is enigszins verbijsterend, maar het werkt wonderwel. Eigenlijk moet het filmpje meerdere keren bekeken worden om alle intrigerende details te kunnen beleven.

Teeth

Teeth van Daniel Gray en Tom Brown vertelt over een mensenleven aan de hand van het gebit van een man. Van de eerste melktanden tot de laatste kies, en dan wordt het pas écht bizar. De man blijkt geobsedeerd te zijn door zijn kiezen en tanden en is zijn leven lang op zoek naar het ideale gebit. Een krankzinnig filmpje vol verrassende details en met een briljante geluidsband. De zalvende en ironische vertelstem van Richard E. Grant rond het geheel af. Het filmpje duurt slechts vijf minuten, maar dat is voldoende om een dergelijk hilarisch en eigenlijk ook droevig verhaal te kunnen vertellen.

Ulrik van Tongeren

Holland Animation Film Festival, van 18 t/m 22 maart in en rondom het Louis Hartlooper Complex te Utrecht. De website vind je hier.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties