Mathias_Josefson

Schhh is een relatief nieuw label uit Zweden dat zich richt op muzikanten die de grenzen tarten en op een andere manier met hun werk aan de gang gaan. De cd Att Sluta en Cirkel van de Zweed Mathias Josefson is hiervan een mooi voorbeeld. Nadat hij al geruime tijd van het toneel is verdwenen, komt deze muzikant en kunstenaar nu met een prachtig conceptueel album.

Josefson heeft zich voor dit werk laten inspireren door de film San Soleil van Chris Marker. En niet alleen dat, hij heeft klanken uit de soundtrack van deze film toegepast en hergebruikt. Tevens heeft de muzikant zich voor deze cd laten beïnvloeden door het boek De dood van een auteur van de filosoof Roland Barthes. Het album start met voortgaande klanken die worden aangevuld. De muziek gaat daardoor steeds meer klinken als het geluid dat een groep mensen voortbrengt zodra ze gezamenlijk in één ruimte woorden uitspreken, terwijl ze niet met elkaar in gesprek zijn.

Het nummer Resedagbok heeft een geheel andere atmosfeer dan de overige drie tracks. Het is meer noisy en wordt gekenmerkt door industriële invloeden. Repeterende metaalachtige geluiden, voortkomend uit een strijkstok die langs metaal wordt gestreken. De geluiden op de achtergrond, die steeds meer naar voren opschuiven, maken dit nummer uiteindelijk tot een donker geheel.

De derde track, Författarens död, geïnspireerd op het eerder genoemde boek van Barthes, start krachtig en massief met een stevige drone. Geleidelijk worden er meer geluiden aan toegevoegd waardoor er meer open momenten ontstaan in dit intense nummer. Heeft de muzikant zich bij wijze van spreken muzikaal om zeep geholpen, zodat wij onze eigen interpretatie van dit nummer kunnen geven?

Het afsluitende nummer vangt aan met het geluid van een kerkorgel. Dit overweldigende geluid wordt alsmaar groter en ontwikkelt zich tot een massief klassiek geluid. Att Sluta en Cirkel is een prachtige drone plaat, subtiel samengesteld met geluiden uit een film. De reconstructie daarvan is zeer geslaagd. Mathias Josefson heeft een nieuwe soundtrack ontwikkeld voor een circulaire film.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties