21

OOST-SOUBURG – Milieuactivisten houden sinds dinsdagochtend een hoogspanningsmast in de Schelde bezet. Ze eisen sluiting van de Belgische kerncentrale Doel 3 waar haarscheurtjes zijn aangetroffen.

Na dinsdagmorgen met een bootje langszij te zijn gevaren, beklommen de activisten van Greenpeace België de mast die zich vlakbij de kerncentrale Doel bevindt. Ze hebben vervolgens op 45 meter hoogte overdekte hangmatten opgehangen met de intentie er zo lang mogelijk te verblijven, in elk geval tot vanavond. Tevens werd een spandoek bevestigd met de tekst ‘Hoe groot is uw scheur?’, de campagneslogan waarmee de milieuorganisatie het publiek oproept foto’s in te zenden waarop scheuren zijn afgebeeld.

In reactor 3 van de kerncentrale Doel zijn begin vorig jaar na onderzoek ruim 13.000 scheuren aangetroffen met een maximale grootte van 18 cm. In de kerncentrale Tihange 2 zijn ruim 3000 haarscheuren ontdekt. De betrokken centrales liggen sinds maart 2014 stil. Als het aan Greenpeace, tegenstander van kernenergie, worden de kerncentrales nog liever vandaag dan morgen ontmanteld.

De centrale van Doel bevindt zich ook nog eens in een van de meest dichtbevolkte gebieden van Europa (9 miljoen inwoners in een straal van 75 km), wat volgens Greenpeace extra reden zou moeten zijn om de centrale te sluiten. Reactor Doel 4 werd onlangs weer opgestart nadat deze augustus vorig jaar door onbekenden zou zijn gesaboteerd. Vandaag zit Greenpeace een hoorzitting bij in het parlement waarin de verlenging van de reactoren Doel 1 en Doel 2 op de agenda staat.

Vorige week maakte Niras, het bedrijf dat de opslag van radioactief kernafval in België faciliteert, bekend dat de Boomse klei in de plaats Mol op 225 meter diepte gedurende tien jaar opgewarmd zal worden tot 80 graden. Hiermee wordt een situatie gecreëerd vergelijkbaar met de ondergrondse opslag van hoogradioactief afval in de klei. Niras gaat er vanuit dat het onderzoek nu een dusdanig niveau heeft bereikt dat de Belgische regering binnenkort een positief besluit zal nemen over ondergrondse opslag.

De provincie Noord-Brabant, het Brabantse drinkwaterbedrijf Brabant Water en de Brabantse gemeente Bergeijk, gelegen vlakbij Mol, zijn boos, onder meer omdat men niet is ingelicht door de Belgen. Vijf jaar geleden leverde Brabant al forse kritiek op het voornemen van België om het kernafval op te slaan in de Boomse klei. Brabant wil vanwege de extra isolatie en het ontbreken van zoet grondwater dat het afval wordt opgeslagen in de dieper gelegen Ieperiaanse klei.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dirk
9 jaren geleden

Ook in de kerncentrale Borssele is onderzoek gedaan naar de scheurtjes. Maar het rapport met het resultaat is niet openbaar. Veel geruststellende taal van minister Kamp, dat wel, maar op antwoorden vanuit de tweede Kamer antwoord hij onbevredigend. Laka wil nu zeker weten dat er geen scheurtjes zitten in Borssele en gaat naar de Raad van State. Onderteken de petitie en steun de eis van Laka dat het resultaat van het scheurtjesonderzoek openbaar wordt:
http://www.laka.org/nieuws/2015/petitie-scheurtjesonderzoek-borssele-openbaar-3356/