22

EIBERGEN – De Duitse gemeente Vreden werkt momenteel aan nieuwe regelgeving voor het plaatsen van extra windturbines. Bij het nabijgelegen afluisterstation van de MIVD balen ze omdat de molens het afluisteren van radioverkeer zouden verstoren.

De bouw van nieuwe windmolens net over de grens zouden het onbelemmerd aftappen van draadloze communicatie nog verder hinderen, zo klaagt de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Op aandrang van Defensie hanteren Nederlandse gemeenten om die reden rondom Kamp Holterhoek in Eibergen, waar het afluisterstation van de MIVD zich bevindt, een bouwverbod voor windturbines.

De Duitse gemeente Vreden echter, gelegen op zo’n 14 km van het MIVD-complex, werkt momenteel aan regelgeving voor de plaatsing van extra windturbines van het type ‘onbenullig’ in het buitengebied. De afgelopen jaren is in verschillende buurtschappen reeds een aantal hoge windmolens geplaatst, ondanks protest van Defensie. Een gemeentewoordvoerder van Vreden heeft gemeld dat door tussenkomst van het Nederlandse ministerie van Defensie de hoogte van sommige molens is beperkt. Maar als Defensie het voor het zeggen zou hebben gehad, waren er helemaal geen molens gekomen, liet de woordvoerder tevens weten.

“Om niet-kabelgebonden telecommunicatie goed te kunnen onderscheppen, moeten we die communicatie zo helder mogelijk ontvangen. Windmolens kunnen de ontvangst op verschillende manieren verstoren”, aldus een woordvoerder van Defensie. Eerder blokkeerde Defensie jarenlang de uitrol van WiMax op de 3,5 GHz-band, omdat dit zou interfereren met een ander, nog veel groter afluisterstation in Burum, Friesland. De landelijke uitrol werd door Den Haag eenzijdig verboden met een beroep op terrorismebestrijding.

Vanuit Kamp Holterhoek worden minimaal drie antennecomplexen bediend. Het afluisterstation speelt een cruciale rol voor de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten bij het opvangen van radioverkeer. Een beetje terrorist belt namelijk niet met een (satelliet-)telefoon maar hanteert een portofoon, een walkie-talkie of een veldradio. Landen als de VS en Groot-Brittannië daarentegen hebben zich meer toegelegd op het (illegaal) afluisteren van satellietverkeer en datacommunicatie via de kabel.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
9 jaren geleden

Niet alleen defensie heeft last van windmolens.
http://www.windmolenoverlast.nl/

[…] fact that it allows the placement of wind turbines so near to its spying antennas (14 kilometres), Ravage reports. Vreden has already limited the height of turbines and is currently amending its rules for the […]