23
Dyab Abdou Jahjah wordt afgevoerd

ANTWERPEN – De burgemeester van Antwerpen, tevens voorzitter van de N-VA, heeft woensdagavond op de Grote Markt 210 personen laten aanhouden. Zij protesteerden tegen een door hem eerder geuite racistische uitspraak.

Woensdag rond 18.30 uur kwamen ruim 200 Antwerpenaren bijeen op de Grote Markt voor een ‘sit-in’ actie tegen Bart de Wever, voorzitter van de populaire conservatief-nationalistische Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) en tevens burgemeester van de stad. Voor deze actie, die niet bij de politie was aangemeld, werd openlijk opgeroepen door Movement X, een club die actie voert tegen racisme en discriminatie.

Aanleiding was een uitlating over Berbers die de politicus maandagavond deed in het tv-programma Ter Zake. De Wever zei daarin dat het geen zin heeft te ontkennen dat er “reële problemen zijn met bepaalde bevolkingsgroepen, mensen van Noord-Afrikaanse afkomst, vooral de Marokkaanse gemeenschap en vooral Berbers. Dat zijn zeer gesloten gemeenschappen, met een wantrouwen tegenover de overheid.”

“Bart De Wever heeft een grens overschreden”, zegt Dyab Abdou Jahjah van Movement X. “Het kan niet dat hij als burgemeester 120.000 van zijn stadsgenoten karakteriseert als problematisch. Hij heeft het over ‘berbers’ als etnische groep, dat is puur racistisch.” Jahjah wil dat De Wever afstand neemt van zijn uitspraken en zich excuseert. “Zolang dat niet gebeurt, eisen we zijn ontslag.”

Omdat Jahjah voorafgaande de sit-in geen overleg heeft willen voeren met de lokale autoriteiten (“Voor mij is De Wever geen legitieme leider meer”) en betogingen op de Grote Markt sowieso verboden zijn, greep de politie woensdagavond in. Wie de kasseien betrad, werd aangesproken door één van de vele agenten in burger. Materiaal als vlaggen of spandoeken werd in beslag genomen. Een man die een warm pleidooi hield voor verdraagzaamheid, werd als eerste afgevoerd.

Nadat de groep betogers was aangegroeid tot ruim 200 besloot de politie hen te omsingelen, met gebruikmaking van een rij ME-busjes. Er volgde een identiteitscontrole waarna de aangehoudenen met busjes werden overgebracht naar een politiekazerne. Later op de avond werden de arrestanten druppelsgewijs vrij gelaten. Movement X kondigt nieuwe acties aan en roept op om de eventueel te volgen GAS-boete (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) niet te betalen en juridisch aan te vechten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
9 jaren geleden

Er is helemaal niets racistisch aan deze uitspraak gewoon wat feiten benoemen.
Hadden deze roeptoeters ook is racisme geroepen als er was gezegd dat berbers het goed doen op school? Nee natuurlijk niet alleen als er iets gezegd word wat niet in hun straatje past,lees iets negatiefs,dan is het moord en brand en wordt de racisme kaart getrokken.

Die abdou blabla is zelf een grote islamofascist!
Toen niet! nu niet! nooit meer…(kom op links wel even bij de les blijven).

Dirk
9 jaren geleden

Het is de schande van links dat zij in het moeras van de etnisch/religieuze minderheden is geraakt en nu feitelijk communautarisme bedrijft. Je kunt niet alle problemen toeschrijven aan racisme. Er zijn werkelijk prangende problemen in de Noord-Afrikaanse gemeenschappen, zoals neef-nichthuwelijken, schooluitval en criminaliteit.

hans beerends
9 jaren geleden

Inderdaad Dirk, je kunt niet alle sociale problemen simpel afdoen met de term racisme. Er zijn voldoende wetenschappelijke rapporten die jouw stelling onderschrijven. Wetenschappers zullen echter nooit schrijven ‘veel berbers glijden af naar crimineel gedrag’. Ze schrijven dat er ‘op basis van hun onderzoek blijkt dat er binnen de berbergemeenschap een oververtegenwoordiging is van sociale problemen deels uitmondend in crimineel gedrag’. Die rapporten worden ook zelden als onzin weggezet, hoogstens wordt het door direct betrokkenen of degenen die voor hen opkomen gerelativeerd.

Vraag is dus of je van iedere politicus, publicist, columnist, sociaal werker etc. mag eisen dat hij of zij zich even terughoudend en academisch verantwoord uitlaat over deze problemen. Het zou een slechte zaak zijn, niet in de laatste plaats voor de berbergemeenschap als sociale en andere problemen niet meer genoemd mogen worden uit angst voor racist uitgemaakt te worden.