24

ABUJA – Bijna een miljoen mensen is op de vlucht geslagen sinds de islamitische terreurgroep Boko Haram in Nigeria in juli 2009 een gewelddadige opstand begon. Dit jaar kwamen tot nu toe al ruim duizend burgers om het leven.

Terwijl de Nigerianen vandaag een nieuwe president mogen kiezen, heeft terreurgroep Boko Haram zeker zes mensen gedood in het noordoosten van het land.  In de deelstaat Yobe werden vanochtend drie mensen gedood door gewapende strijders toen zij naar het stembureau liepen, meldt persbureau Reuters. In een andere deelstaat, Gombe, werden mensen die in de rij stonden om zich te registreren als stemmer onder vuur genomen. De verkiezingen werden eerder dit jaar juist vanwege het geweld van Boko Haram uitgesteld.

Door de aanvallen zijn dit jaar al meer dan duizend burgers omgekomen. Dat blijkt uit persoonlijke getuigenissen en analyses van berichtgeving in de media door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Bendeleden die zich vanuit het noordoosten van Nigeria verspreiden over Kameroen, Tsjaad en Niger, vallen opzettelijk dorpen aan en zijn verantwoordelijk voor massamoorden en ontvoeringen.

Medewerkers van HRW spraken eind januari met vluchtelingen uit de staten Yobe, Adamawa en Borno in het noordoosten van Nigeria. “Elke week horen we meer over de misdaden van Boko Haram tegen de bevolking”, zegt Mausi Segun, Nigeria-onderzoeker bij HRW. “De Nigeriaanse regering moet het beschermen van burgers tot prioriteit maken in militaire operaties tegen Boko Haram.”

In 2014 kwamen er volgens HRW minstens 3750 burgers om bij aanvallen van Boko Haram in Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger. De islamitische terreurgroepering ontvoerde ook honderden vrouwen en meisjes, die onderworpen werden aan gedwongen bekeringen, gedwongen huwelijken, verkrachting en andere vormen van misbruik. Jonge mannen en jongens werden gedwongen zich aan te sluiten bij Boko Haram. Weigerden ze dit, dan werden ze vermoord.

Sinds enkele weken slagen de legers van Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger er door gezamenlijk optreden in om Boko Haram terug te dringen op sommige plaatsen in het noordoosten van Nigeria. Het Nigeriaanse leger meldde vrijdag het hoofdkwartier van Boko Haram in het noordoosten van Nigeria te hebben vernietigd. Het hoofdkwartier van de terreurgroepering zou zich bevinden in het Sambisa-woud, in de regio Gwoza.

Eerder deze maan heeft Boko Haram bij monde van haar leider Abu Bakr Shekau trouw gezworen aan de leider van Islamitische Staat Abu Bakr al-Baghdadi. Het Internationaal Strafhof (ICC) is een vooronderzoek begonnen naar de situatie in Nigeria. Op grond van de uitkomsten wordt besloten of er een officieel onderzoek komt naar personen die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
9 jaren geleden

Gewoon wat verwarde mannen die verkeert begrepen worden en geen stageplaats konden krijgen.
Ik stel voor om deze mensen naar Nederland te laten komen en werk woning en wijf te geven.
Met goede begeleiding kunnen deze lieve verlegen jongens,wat ze diep van binnen zijn,tot grote hoogte uitstijgen en ons verblijden met hun culturele hoogstandjes.Prachtparels in de dop dat zijn ze!

Een nigiriaanse jongen bij mij op het werk die zelf christen is is Nigeria ontvlucht voor deze fascisten hij haat de islam en alles wat er mee te maken heeft.
Hij vind Europa krankzinnig dat we deze middeleeuwse achtelijkheid massaal hierheen halen en beweerd dat we deze shit in Europa ook mee zullen gaan maken.

Had ik al gezegd dat het niets met de islam te maken heeft? bij deze.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Wat zou het nut voor jou eigenlijk zijn als iedere linkse het eens zou zijn met jouw ideeën over de islam?

Wil je graag gelijk krijgen? Of wil je alleen maar je anti linkse frustraties komen uit ageren?

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Of is je diepste wens dat we allemaal in de houding springen om ons te melden aan het front? Dat kan ook nog natuurlijk.

Ayna
9 jaren geleden

Ik vind dat we heel Nigeria naar Holland moeten overbrengen.

Iedereen die zich maar onveilig voelt.

Want ons bloed is allemaal rood.
En de wereld heeft geen grenzen.
En geen mens is illegaal.

Wij zijn het verplicht om hulpbehoevende te helpen.
Want het is allemaal onze schuld, het westen, dat die mensen nu zo arm zijn.
Het kwaad van de wereld en alle armoede van elders, ligt allemaal aan ons, Amerika, en de Joden.

En er is nog genoeg plek in Nederland. De Veluwe, daar passen nog een heleboel mooie asielzoek
ersvilla’s.
Ook de uitgestelde nieuwbouwprojecten vanwege de kredietcrisis is een bewijs dat er nog meer dan zat plek is voor iedere arme, zich onveilig voelende, paspoortloze in de wereld, het liefste moslims natuurlijk, want die verrijken onze maatschappij namelijk het beste.

Miele kan de vraag wel aan, en al die vrijwilligers bij het COA ook.
Dus waar wachten we nog op?

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ayna

Vind je dat Nederland overmatig veel doet dan? Of mag het in het algemeen van jou wel een onsje minder (voor anderen, niet voor jezelf uiteraard)?

BTW, als je ironie gebruikt om een punt te maken, probeer het dan origineel en spitsvondig te doen. Of is het de bedoeling alleen voor eigen humorloze parochie te preken?

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ayna

Denk dat Ernst hieronder dan vast wel gratis tomatensoep komt uitdelen als die het tenminste niet te druk heeft met andere mensen de les te lezen.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Ben benieuwd wie jou komt redden.

Ayna
9 jaren geleden

Ernst: probeer eens inhoudelijk te vertellen waarom jij het niet eens bent met iemand, i.p.v. dat gebrek van onkunde wat je laat zien met dat op de man gerichte geklets van je?

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ayna

Mijn vragen zijn helder en juist erop gespitst meer tot inhoud te komen, dacht ik.

Vind je dat Nederland overmatig veel doet voor vluchtelingen en op basis van welk vergelijkingsmateriaal?

Vind je in het algemeen dat hulpbehoevenden wat minder geholpen zouden moeten worden, en zo ja, waarom?

Word *jij* nou eens helder en duidelijk in plaats van je steeds te verschuilen achter dat sleetse “sarcasme”!

Ayna
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Nogmaals, probeer eens niet op de man te spelen als je het verschil tussen sarcasme en ironie niet eens begrijpt.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ayna

Jammer. Ik bood je toch een uitgelezen kans wat meer te maken van je losse flodders vol beperkte ironie.

Ayna
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Dat smoesje kom ik wel vaker tegen van mensen die al veel eerder inhoudelijk zijn uitgekletst, toen ze op de man af begonnen te kwekken.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ayna

Ik vraag je alleen op de man af welke ideeën je nu eigenlijk hebt achter die sleetse facade van gemakzuchtige ironie. Maar als je die niet hebt, voelt zo”n vraag kennelijk al als een enorme inbreuk op je persoon.

Ayna
9 jaren geleden

@Ernst

Als je verder niks inhoudelijks te melden hebt nadat al eerder bleek dat je de begrippen ironie en sarcasme niet uit elkaar kunt houden, maken dit soort zure, wensdenkende oprispingen je geloofwaardigheid er echt niet beter op.

Leer ermee leven.

anoniem
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ayna

“Wij zijn het verplicht om hulpbehoevende te helpen.
Want het is allemaal onze schuld, het westen, dat die mensen nu zo arm zijn.
Het kwaad van de wereld en alle armoede van elders, ligt allemaal aan ons, Amerika, en de Joden.”

Ironie:
Ironie (uit het Grieks: εἰρωνεία (eirooneia) = geveinsde onwetendheid) is een stijlfiguur waarbij dat wat klaarblijkelijk gezegd wordt, afwijkt van dat wat bedoeld wordt
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ironie

Ayna, er is maar 1 persoon die niet weet waar hij/zij het over heeft.
Of meen je bovenstaande ook echt?

Ik denk dat de vraag van Ernst terecht is. Als je overduidelijk iets roept dat je niet meent, wat bedoel je dan eigenlijk wel?

Ayna
9 jaren geleden
Antwoord aan  anoniem

@Anoniem:

Nee, naast Ernst zijn er nu 2 personen die niet weten waar ze het over hebben.

Ik denk dat jij en Ernst goed bij elkaar passen, qua onwetendheid en vooral: onnozelheid.

Ayna
9 jaren geleden
Antwoord aan  Farouk Ismael

Ik zie alleen maar conspiracy-theory websites in je vermeldingen.

Maar ik kan deze conspiracy theorie van jou ook op een andere manier weerleggen:

De NAVO is niks waard.
En zeker niet machtig genoeg om allemaal jihadistische doodseskaders in dienst te hebben.