25

ZAANSTAD – De pontons die sinds kort in Zaandam dienst doen als tijdelijk onderkomen voor asielzoekers gaan daar waarschijnlijk weer snel weg. Burgemeester en wethouders voelen zich misleid door het COA.

De gemeente Zaanstad lijkt niet akkoord te gaan met een recent geopperd voorstel van het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) om langdurig vluchtelingen te huisvesten in twee pontons in de Isaac Baarthaven. De opvanglocatie in Zaandam is sinds enkele weken een zogenoemde procesopvanglocatie (pol), bedoeld voor de eerste kortstondige opvang van volwassenen. De bewoners stromen na een aantal weken door naar een asielzoekerscentrum elders in het land, zo is de gemeenteraad oktober vorig jaar overeen gekomen met het COA.

Door een verandering in de werkwijze van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) is minder behoefte aan kortstondige opvang, heeft het COA vorige maand in een vertrouwelijke brief aan de gemeenteraad laten weten. De gemeente is ‘onaangenaam verrast’ door deze plotselinge ommezwaai. In een reactie aan het COA schrijft de burgemeester dat eind vorig jaar zorgvuldig is besloten dat de opvang in het industriegebied niet geschikt is voor kinderen en zich alleen leent voor kortstondig verblijf.

Daar komt nog eens bij dat een van de twee pontons niet in gebruik is genomen omdat de eigenaar ervan, Good Hospitality Group, de huur ervan in december heeft opgezegd. Good Hospitality Group overweegt het betreffende ponton weer terug te laten verslepen naar Amsterdam waar het in het kader van werkgelegenheidsproject omgebouwd wordt tot een Good Hospitality Hotel. Het een en ander zou er toe kunnen leiden dat Zaanstad op zoek moet naar een locatie op land voor langdurige opvang.

Het COA geeft in de brief van 16 februari toe dat men in december 2014 al wist dat één van de boten weg moest. Deze informatie is volgens het COA ‘niet gedeeld met de gemeente Zaanstad om het besluitvormingsproces niet te frustreren.’ Dat was, zegt het COA nu, ‘een foutieve beslissing’. Men biedt Zaanstad hiervoor dan ook ‘oprechte excuses’ aan, maar men wil ook graag verder praten over de omzetting van de procesopvanglocatie naar een asielzoekerscentrum (AZC).

Het komt er waarschijnlijk op neer dat beide pontons, waar vorige maand nog open dag werd gehouden, weer terugkeren naar Amsterdam, alsof het niets kost. De voormalige bajesboten zijn de afgelopen tijd verbouwd en opnieuw ingericht. Op de kade is een activiteitenruimte, een gezondheidscentrum en een ruimte voor Vluchtelingenwerk gebouwd en een sportveldje aangelegd. Het COA had de bedoeling er op termijn 600 vluchtelingen te huisvesten.

Je zou zo een soap kunnen maken over het knullige geldverspillende beleid van het COA dat tot gesol met de pontons heeft geleid. Om maar te zwijgen over het lot van de gedetineerden die erop verbleven. Het begon al bij de bouw in 2006 en de invulling van de bajesboten. Begin 2013 werden de pontons, die niet langer dienst deden als detentiecentra vanwege voldoende celcapaciteit aan land, naar Amsterdam versleept en verkocht aan Good Hospitality Group. Die was bezig om de pontons om te bouwen tot hotelboten, waarna het COA ze vorig najaar huurde voor kortstondige opvang van asielzoekers. Daar is nog geen half jaar later geen behoefte meer aan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ayna
9 jaren geleden

Een soap maken van de geldverspilling van overheden.

Ja, dat is in principe al gedaan, films, reportages, artikelen, columns, etc.

De integriteit van bestuurders kan je afmeten aan de manier hoe zij omgaan met gemeenschapsgeld.

Alleen aan 1 zo’n voorbeeld al kan je zien dat de COA zelfverrijking belangrijker vindt dan hulp verlenen.
Anders smijt je niet miljoenen weg aan topsalarissen, top-wagenparken en mislukte deals zoals dit, die puur voortkomen uit imcompetent beleid.