26

DHAKA – Blogger Oyasiqur Rahman Babu is maandagochtend door drie mannen op straat dood geslagen vanwege zijn kritiek op de islam die als kwetsend wordt ervaren door zijn belagers. Vorige maand werd blogger Avijit Roy om dezelfde reden vermoord.

Het voorval vond even voor tien uur lokale tijd plaats in een drukke straat van de Bengalese hoofdstad Dhaka plaats. De 26-jarige Rahman werd door drie met slagersmessen bewapende mannen aangevallen en letterlijk in stukken gehakt. Het slachtoffer werd vervolgens naar het ziekenhuis overgebracht, maar medische hulp kon de man niet meer redden. De politie heeft in de buurt van het drama twee verdachten aangehouden alsmede drie slagersmessen.

De verdachten, studenten aan een islamitisch opleidingsinstituut, zouden de politie hebben verteld over te zijn gegaan tot hun daad vanwege Raham’s ‘anti-islamitische teksten op internet’. Raham publiceerde onder de Bengaalse naam Kucchit Hasher Channa, oftewel lelijk eendje, op een blog. Daarin bekritiseerde hij ‘irrationele religieuze overtuigingen’. Imran Sarker, hoofd van een netwerk van activisten en bloggers in Bangladesh, vertelde persbureau AFP dat de heer Rahman bekend stond als ‘een progressieve vrije denker’.

De slachtpartij toont sterke overeenkomsten met de moord op Avijit Roy die op 26 februari door onbekenden met lange messen werd doodgestoken op een campus van een universiteit in Dhaka. Roy schreef veelvuldig over secularisme en veroordeelde religieus extremisme, met name via zijn blog, Mukto-Mona, de Bengaalse woorden voor Vrije Geest. Na de moord heeft de politie een man aangehouden die Roy eerder op internet met de dood had bedreigd. Hij heeft ontkend iets met de dood van Roy te maken te hebben gehad.

In 2013 werd blogger Rajib Haider gedood door onbekende aanvallers. Hij organiseerde protesten waarmee gepleit werd om de daders, die in 1971 misdaden hebben begaan tegen Bengalen die streden voor onafhankelijkheid, hogere straffen op te leggen. Haider was ook een fel criticus van de islamitische politieke partij Jamaat-e-Islami. Vorig jaar raakte Humayun Azad, een prominent schrijver en docent aan de universiteit van Dhaka, ernstig gewond door een steekincident.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ayna
9 jaren geleden

Gelukkig maar dat Ploumen waakt over de kledingindustrie van Bengalen.
Want de Bengalen geven zelf niet zoveel om mensenlevens, laatstaan mensenrechten, maar mevrouw Ploumen wél!
Dankzij haar komt alles goed.
Als wij maar de benodigde miljoenen storten.
Ja, ik geloof echt dat het dan goedkomt, en dat geld niet in verkeerde handen terecht komt.

Al heeft ze nu wel een omweggetje in Jordanië gemaakt, met het uitdelen van Amsterdamse ‘weesfietsen’.

Wat een mooie en verantwoordelijke baan heeft Lilianne Ploumen toch, als minister van handel en ontwikkelingssamenwerking.

Overal aanwezig en cadeautjes uitdelen, in nét dat plekje wat toevallig in het nieuws is.

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ayna

Deze moord is ongetwijfeld een zionistisch complot om de islam in een kwaad daglicht te zetten.
islam is immers vrede en heeft niets van doen met onderwerping.islam heeft feitelijk niets met de islam te maken.
Leuker kunnen we het niet maken.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Weer die treurige mislukte ironie verpakt in hyperbolen. Knarfisten rusten waarschijnlijk pas met ons te martelen wanneer iedereen hun redeloze waanideeën heeft overgenomen 🙁

Ayna
9 jaren geleden

@Ernst: het is geen ironie, eerder sarcasme, waar je op reageert.

knarfist
9 jaren geleden

Kritiek op het Knarfisme leid doorgaans niet tot vervolging en moord dat zou zowaar een waanidee zijn.
In alle ERNSTigheid had Ernst een week of wat geleden plechtig beloofd om niet meer te reageren op reacties vanuit het Knarfisme.
Dat hij toch zijn muil weer niet kan houden zegt naar mijn aanzien genoeg over de betrouwbaarheid en loyaliteit van dit individu.
Neen kameraden,Ernst staat aan een kant die de mijne niet is en ook nooit zal worden.
Ernst heeft gewoon een beetje aandacht en een aai over zijn bol nodig.(eventueel een kopje rooibos erbij).
Kop op Ernst ook voor mensen zoals jij zijn er gesubsidieerde praatgroepjes.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Kritiek op het knarfisme leidt anders wel tot karaktermoord omfloerst met wat leugenachtigheden en op basis van steeds weer dezelfde vermoeide, sleetse stereotyperingen. Knarfisme is kennelijk een ideologie van de haat.

Vervolging is enkel een volgende stap, zodra dergelijke lieden zich sterker voelen bij een voldoende toename van medegelovigen.

Het lijkt er dus sterk op dat knarfist, zodra hij weer leegloopt over links of islam (liefst op beiden tegelijkertijd uiteraard), stelselmatig aan het projecteren is.

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Pas maar op Ernst misschien staat er op het beledigen en kwetsen van de profeet van het Knarfisme ook wel de doodstraf haha.
Voor karaktermoord zal je toch eerst een karakter moeten bezitten jochie probeer het anders eens bij de jellinek kliniek daar kunnen ze je vast helpen.

Maar goed het ging hier dus over een islamcriticus die vermoord is in Bangladesh kunnen we het hier gewoon over dat onderwerp hebben? Dus hou je persoonlijke frustraties er gewoon lekker buiten wil je?

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

En het onderwerp is een zionistisch complot als we jou mogen geloven???

knarfist
9 jaren geleden

Zelden mensen gezien die zichzelf in het openbaar zo belachelijk maken.
Nogmaals ga hulp zoeken.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Psychiatriseren van mensen die voorzichtig wat vragen stellen, dat begint al aardig in de richting te komen van de manier van doen die gemeengoed was onder de duisterste totalitaire regimes die we hebben gekend. Goh wat is er weinig nodig om knarfisten door de mand te laten vallen.

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Er is helemaal niets nodig om Knarfisten door de mand te laten vallen dat gaat me zelf prima af en daardoor begrijp ik ook niet zo goed waarom jij al die moeite doet.
Snap best dat het vervelend voor je is om je droomwereldbeeld dagelijks verder in duigen te zien vallen en dat je er verder niets tegen kunt doen dan wat hulpeloos roepen en schreeuwen.
Volgens mij ben jij gewoon een ordinaire nationaal anarchist die probeert te redden wat er te redden valt .

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Weer die projecties en de etiketten. Je bevestigt steeds weer wat je eigenlijk propageert: een ideologie van de haat, zonder oplossingen, maar wel bolstaand van het krampachtig klaaggraag kleinburgerlijk gejammer op basis van zelfverzonnen vijandsbeelden en een passief-agressieve mentaliteit.

Waarom duvel je zelf niet op naar de dagelijkse standaard enzovoorts, waar je lekker samen met gelijken kan zeuren en klagen en iedereen je sleetse ironische stereotypen hogelijk waardeert?!

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Beste Ernst zullen we gewoon afspreken dat we ophouden met dit kinderachtige gedoe over en weer?
We denken duidelijk anders over verschillende onderwerpen en dat geeft ook niet maar anderen die hier meelezen schieten er niets mee op.
Negeer mij gewoon dan doe ik dat ook vanaf nu.

Guenevere
9 jaren geleden

Knarfist en Ernst, alsjeblieft, het is Goede Vrijdag…

Anoniem
9 jaren geleden
Antwoord aan  Guenevere

En?

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Een mooie dag om knarfisten aan het kruis te nagelen dus.

Ayna
9 jaren geleden

Je ziet het vaker:
Een bepaald type mens gaat wild om zich heen slaan als ze niemand anders meer de schuld kunnen geven van wereldwijd islamgeweld….aandoenlijk.