02
‘Straf voor de moordenaars van Farkhunda’, vermeldt het plakkaat dat deze Afghaanse vrouw ophoudt tijdens een betoging in Kabul

Vorige maand werd de 27-jarige Farkhunda op klaarlichte dag midden in het centrum van Kabul op genadeloze wijze gelyncht. De verantwoordelijkheid voor deze inhumane daad rust op de schouders van de Afghaanse regering, vindt Fahima Popal.

De 27-jarige Farkhunda was een religieus praktiserende moslim, afgestudeerd aan een islamitische school in Kabul, hoofdstad van Afghanistan. Op 19 maart bezocht Farkhunda de heilige moskee Shah-Do-Shamshira in Kabul. Daar kreeg zij ruzie met een lokale mollah die amuletten aan de vrouwen aan het verkopen was. De mollah beschuldigde haar ervan een paar pagina’s uit de Koran in brand te hebben gestoken. De man riep zijn volgelingen op om haar daarvoor te bestraffen.

Farkhunda werd op een klaarlichte dag, midden in het centrum van Kabul en dichtbij het presidentiële paleis en het lokale politiebureau, door woedende mannen en jongens vermoord. Zij werd met stokken en bakstenen doodgeslagen en –gestampt, waarna een auto over haar lijk reed. Haar lichaam werd achter een wagen aangesleept, in een rivier gegooid en tenslotte verbrand. De lynchpartij duurde drie uur lang, terwijl de politieagenten erbij stonden te kijken en niet ingrepen.

Achteraf bleek dat ze onschuldig was. Dit gegeven, plus de brute slachtpartij, hebben tot veel woede geleid. Er kwamen honderden mensen op de been en haar kist werd door vrouwen naar het graf gedragen, wat volgens de islamitische regels verboden is. Het maakt niet uit of zij schuldig was of niet, de moord op Farkhunda is een grove mensenrechtenschending. Zo’n gewelddadige moord in het openbaar gebeurt voor het eerst in de recente geschiedenis van Afghanistan.

Waarom moest Farkhunda op deze onmenselijke wijze worden vermoord? Waarom keek de politie toe hoe een vrouw in het openbaar werd vermoord en heeft men niet ingegrepen? Deze inhumane gebeurtenis laat goed zien wat er mis is met mijn land. In 2001 werd Afghanistan door militairen afkomstig uit vijftig landen vanuit de hele wereld, onder andere Nederland, en onder leiding van de VS bezet.

Het argument voor deze invasie was dat men het islamitisch extremisme wilde bestrijden en in Afghanistan sociale orde en democratie zou brengen. De Nederlandse troepen waren vooral aanwezig om de politiemacht in Afghanistan te trainen. Diezelfde getrainde agenten keken 19 maart in Kabul toe hoe Farkhunda werd vermoord. De missie van Nederlandse militairen is een succes gebleken, bravo!

Men kan zeggen dat Farkhunda het slachtoffer is geworden van een groep gewetenloze burgers, maar wie neemt de verantwoordelijkheid om de sociale orde in de samenleving te handhaven? Artikel 28 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: De overheid moet ervoor zorgen dat er een ‘orde’ is die al deze rechten beschermt. Veel mensen roepen op tot gerechtigheid en humaniteit, maar van wie eisen ze dat? Van de fundamentele islamitische gerechtshoven, of van de fundamentele islamitische regering in Afghanistan?

De verantwoordelijkheid voor deze inhumane gebeurtenis rust op de schouders van de Afghaanse regering, een marionet in handen van de Amerikanen. In het bijzonder zijn alle inmiddels vertrokken militaire buitenlandse troepen in Afghanistan eindverantwoordelijk. Deze situatie dient zo spoedig mogelijk ten einde te worden gebracht. Afghanen dienen zélf de handhaving van de mensenrechten in hun land te bewerkstelligen.

Fahima Popal

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
9 jaren geleden

Het lijkt me ook niet erg handig om in een islamitisch land een beetje de islamofobe uit te gaan hangen.
Op het beledigen van de pedoprofeet staat nu eenmaal de doodstraf in islamitische landen en de koran is heilig de koran die opgetekend werd door de profeet die ook nog eens analfabeet was (als het allemaal niet zo in en in triest was zou je er smakelijk om kunnen lachen).
Maar ook dit incident heeft gelukkig niets met de islam te maken nee het is weer allemaal de schuld van Nederland en Amerika (hoewel ik ook tegen de invasie aldaar was).
Mensenrechten en de sharia zijn toch zo ongeveer hetzelfde?
De woorden “mijn land”zou je als Nederlander nooit mogen uitspreken in Nederland want dan ben je nationalist,islamofoob,racist,fascist,nazi en nog zo wat.
Het probleem is in dit geval ook weer de islam en niets anders!

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

In Afghanistan zijn er kennelijk genoeg mensen met islamitisch geloof die in opstand komen tegen geweld, ook al is in hun land rechteloos- en wettenloosheid de norm sinds de komst van de knarfistische redders en bevrijders.

Wanneer een vreemde mogendheid namelijk over de regio regeert met terreur en willekeur, dan neemt de gradatie van geweld in de hele samenleving toe. Niet alleen daar, ook in rechtse heilstaten als El Salvador, Guatamala, Indonesië, en noem maar op. (Ter informatie: de eerste twee landen zijn katholiek).

Maar ik zei dus dat het zeer bewonderenswaardig is dat deze mensen in opstand komen tegen die rechteloosheid. Toen in de VS nog negers christelijk gelynched werden – tegenwoordig wordt dat trouwens voornamelijk overgelaten aan de officiële instanties – was er NIEMAND die opkwam tegen deze daden van rechteloosheid. Geen knarfist wendde zijn sleetse ironie aan om de christenhonden te kapittelen.

De zwarten moesten zelfhulp groepen oprichten en naar Washington opmarcheren voordat de gematigde blanke christenen wakker werden. De zwarten hebben – formeel – wat rechten, maar daar moesten ze wel hard en vooral knarfloos voor werken.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Maar goed, laten we de feiten even voor wat ze zijn en ervan uitgaan dat knarfist gelijk heeft: Het is allemaal de schuld van de islam.

Je hebt helemaal gelijk! Wat nu, knarfist? Wat moeten we doen, wat moet er gebeuren?

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Eens kijken een moslima wordt omgebracht door andere moslims volgens hun eigen wetten en cultuur en daar dienen wij uiteraard respect voor te hebben.
Dus ik zou zeggen laten we de oorzaak niet benoemen de andere kant uitkijken en hopen dat het overwaait.
En natuurlijk niet vergeten om met onze vingertjes te wijzen naar het islamofobe ongelovige westen.
Misschien dat we ook nog aangifte tegen Wilders kunnen doen want die is natuurlijk medeschuldig aan deze moordpartij.En voor de rest heel hard roepen dat het allemaal onze eigen schuld is.Zoiets?

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Respect? Ik zei dat ik respect had voor moslims die dergelijk geweld aankaarten. Het is iets dat jij waarschijnlijk nooit zou kunnen opbrengen als het om medegelovigen gaat. Zoals niemand tegen de christelijke lynchpartijen op Afrikaanse Amerikanen inging nog maar zo”n 50 jaar geleden (en sporadisch nog altijd voorkomend).

Verder verzand je, behalve in een volgende reeks verdraaiingen, weer in die vermoeide klaaggrage kleinburgerlijke ironie.

Als we ons daar allemaal eindelijk doorheen hebben geworsteld en de grote knarfist gelijk moeten geven, wat dan? Dat is mijn vraag.

Maar het is kennelijk een vraag die alleen maar te beantwoorden valt met nog maar weer een berg zwak ironische almaar doorzeurende kretologie tegen zelfverzonnen linkse vijanden.

Afghaanse
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Doe eens normaal zeg!!!
Jullie zijn toch geen kleuters!!!

anoniem
9 jaren geleden
Antwoord aan  Afghaanse

Kijk, daar hebben we de sus kleuter 🙂

appie
9 jaren geleden

Fahima Popal heeft gelijk, ik lees dat mensen de Islam of koran de schuld geven wat de arme Farkhunda is aangedaan.
Deze barbaarse misdaad is gebeurd nadat de buitenlandse troepen in Afghanistan zijn geweest (of nog zijn) om daar orde te brengen, was dit het resultaat daarvan? was dit het resultaat van de miljoenen dollars, euro’s of what ever dat in Afghanistan na de val van de taliban is gepompt. ik ben helemaal kapot van wat Farkhunda is aangedaan in dat land, en de corrupte politie agenten keken toe hoe dit meisje aan haar einde kwam door “wilde beesten” deze agenten hebben de uniform beledigd. Ik heb respect voor gelovigen en ongeloven voor iedereen, ik heb ook een eer en geweten, al had Farkhunda pagina’s uit de koran verbrand dit mocht haar niet aangedaan worden. de “WILDE BEESTEN” die Farkhunda dit hebben aangedaan dachten dat de hemelpoort voor ze open zou gaan maar ze weten niet dat ze een islam regel hebben overtreden door haar op welke wijze dan ook aan te raken, je mag een vrouw sowieso niet aanraken van de islam zonder toestemming, wat zij gedaan hebben is absoluut verboden “haram” en ze was nog onschuldig ook. zo’n barbaarse misdaad is zelfs onder de Taliban regime niet gebeurd.
De mollah (imam) die haar beschuldigde en alles uitlokte draagt de meeste schuld en zou levenslang gevangenisstraf moeten krijgen hij is de “DUIVEL” en alles behalve een heilig man hij heeft de islam misbruikt om zijn zakken te vullen en daardoor heeft hij nu een moord op zijn geweten en hij heeft geprobeerd om onderuit te komen door teksten te verbranden om te kunnen zeggen dat hij dacht dat het bladzijden uit de koran was maar daar trapte niemand in.de door hem verbrande teksten bleek na onderzoek niet bladzijden uit de koran te zijn, ik spuug op de mollah. ik hoop dat de mollah’s verdwijnen na deze barbaarse gebeurtennis en dat mensen niet meer naar een mollah gaan en hen in vertrouwen nemen want ze misbruiken al heel lang de islam om macht uit te oefenen (voor god te spelen). ik ben zo woest. als ik het voor het zeggen had daar dan zou ik iedereen die Farkhunda aanraakte toen en betrokken is bij deze misdaad of ze nou wel of niet wisten van haar onschuld laten ophangen omdat ze haar leven hebben ontnomen verdienen ze zelf niet meer te leven.

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  appie

Gelukkig heeft het niets met de koran en de islam te maken en is het gewoon allemaal de schuld van het westen.
Voel me nu toch een beetje lullig dat ik dit niet doorzien had.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Nou, wij linksen zien het na die verpletterende ironie van knarfist nu ineens heel helder: Het is allemaal de schuld van de islam en de Koran, knarfist heeft altijd al gelijk gehad!

Wat nu, knarfist? Wat moeten we doen?

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Die vraag heb ik hierboven al beantwoord beste Ernst wel effe op blijven letten knuppel!

Anoniem
9 jaren geleden

Deze artikel
Is zeker door een Afghaan geschreven hahaha… Taal gebruik van Afghanen zodra ze boos zijn “onmenselijke wijze”…

9 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Het is ‘Dit artikel’.

Het woord ‘taalgebruik’ wordt aan elkaar geschreven en met ‘onmenselijke wijze’ is grammaticaal niks mis.

Uw taalgebruik daarentegen mag er wel wezen meneer.

appie
9 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Meneer of mevrouw Anoniem, we hebben het nu niet over of een Afghaan, Pakistaan of Nederlander of wie dan ook. iets schrijft het gaat erom dat iemand zijn of haar mening deelt met de rest. als dit onderwerp jou niet bevalt dan zit je op deze forum verkeerd. en ja mensen kunnen de koran of de islam wel de schuld geven maar in de koran staat niet dat je iemand zoals wat Farkhunda is aangedaan zo om zeep moet helpen. en niet alle afghanen hebben dit gedaan. by the way de taalgebruik van Afghanen wordt niet onmenselijk als ze boos zijn misschien praat jij uit ervaring en denk je dat het bij iedereen zo is maar dan is bij deze gezegd niet iedereen is zoals jij bent. geef je mening op een normale manier waar we wat mee kunnen en als je geen mening hebt zeg dan niets maar ga dan niet mensen of bevolkingsgroepen beledigen hoe onmenselijk hun taalgebruik wordt als ze boos worden of dergelijke. beetje respect tonen kan echt geen kwaad!!

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  appie

“En ja mensen kunnen de koran of de islam wel de schuld geven…” Deze vrouw werd afgeslacht nadat zij bladzijdes uit de KORAN!!!! verbrand zou hebben!
De KORAN!!!! was hier de directe aanleiding tot deze beestachtige moord en niets of niemand anders.
Om toch met droge ogen en een gladgestreken smoel vol te houden dat het niets met de koran/islam te maken heeft is belachelijk en om het westen DEZE moord in de schoenen te willen schuiven is walgelijk.

De koran staat bol met doodsverwensingen naar alles en iedereen wat niet islamitisch is en aan het in twijfel trekken en of beledigen van de teksten van de profeet staat de doodstraf.Staat allemaal zwart op wit.

MN
9 jaren geleden

@knarfist ik weet niet welke Koran jij gelezen hebt maar blijkbaar is het de versie van Wilders geweest. Breng a.u.b. het IQ in Nederland omlaag om over dingen te praten wat je zelf niet gelezen hebt en dus in zijn contexten niets vanaf weet.

Het is wel allemaal de schuld van het westen misschien moet je je neus dieper in de boeken drukken en kijken waarmee de oorlog in Afghanistan begonnen is. Dat is nooit de islam geweest maar het westen netals de oorlog in Irak en de discussies in Iran die zijn allemaal door het westen opgelaaid en niet door de islam. Als het wel de islam geweest zou zijn dan zo de hele wereld al plat zijn. Als de islam het probleem is waarom probeert de VS niet Saudi-Arabië aan te vallen. Nee dat doen ze niet omdat hun net zoveel kernwapens hebben om heel de VS plat te krijgen en niet alleen dat dan heeft de VS ook niet genoeg olie en niet genoeg goud en dit en dat dus dat doen we niet. Het westen is gewoon zo kapitalistisch dat we ALLES toelaten zelfs dat wat er in Oekraïne gebeurt zolang het westen er economisch geen verlies aan heeft.

Stelletjes egoïsten zijn we hier en dat moet nou ook eens gezegd worden.

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  MN

Het is niet de schuld van het westen dat de meeste mensen in die landen geestelijk gezien geen vooruitgang boeken dat is geheel te wijten aan de onderwerping/onderdrukking van de islamitische indoctrinatie.
En in die zin kun je best medelijden hebben met die mensen omdat ze dom gehouden worden door dat misleidende boekje van ze (wat ze vaak niet eens zelf kunnen lezen).
Van jongs of aan wordt de haat tegen het verderfelijke/ongelovige westen erin gestampt deze ongelukkigen weten niet beter.
Maar ondanks alles zouden zij er alles voor geven om in dat verderfelijke/ongelovige westen te kunnen leven om het even over egoisten te hebben.