01

UDEN – Op een rotonde in de Brabantse plaats Volkel komt een ontmantelde F-16 te staan als kunstobject. Nog dit jaar moet het stuk wapentuig geplaatst worden.Vredesactivisten en antimilitaristen, kom er maar in.

Als het vandaag geen 1 april was geweest, zou je het nooit hebben geloofd. Een langgekoesterde wens van de dorpsraad in Volkel gaat nog dit jaar in vervulling. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft groen licht gegeven voor het plaatsen van een F-16 op een rotonde van de Lippstadtsingel in Volkel. Een projectleider gaat er nu mee aan de slag. Het gevechtsvliegtuig wordt gestript en ontmanteld voordat het een ‘kunstobject’ wordt.

“De F-16 is weliswaar van ons maar om de militaire en industriële belangen te beschermen was er toestemming van de VS nodig nu het jachtvliegtuig aan de gemeente Uden ter beschikking wordt gesteld”, legde een woordvoerster van de vliegbasis woensdag uit. De F-16, die op termijn zal worden vervangen door de JSF, hoort bij de geschiedenis van het dorp Volkel en de gemeente Uden. De band tussen de gemeenschap en de vliegbasis kan zo worden gesymboliseerd, is het idee.

Nu is het een typisch Hollandse ziekte om rotondes te vervuilen met stupide objecten. Een rotonde dient een beetje opgefleurd te worden, niet waar? Groen volstaat kennelijk niet, nee, het moet tot de verbeelding spreken. Dus verfraai je de loze ruimte met het karkas van een voormalig monster dat wereldwijd tot dood en verderf heeft geleid. Dit terwijl de lokale bevolking decennialang zit opgescheept met lawaaioverlast van de F-16’s en kerosinedampen. In de begroting wordt overigens geen rekening gehouden met het plaatsen van beveiligingscamera’s, stalen hekwerk en prikkeldraad. Vredesactivisten en antimilitaristen, kom er maar in…

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de rotondes van de Lippstadtsingel zouden worden voorzien van religieus geïnspireerde windwijzers, gemaakt door ene Paul Perry. Anderhalf jaar na het sluiten van de overeenkomst, waar drie ton voor was gereserveerd, besloot de gemeenteraad van Uden het samenwerkingscontract in 2013 te verbreken. Dit nadat B&W tevergeefs hadden geprobeerd concrete afspraken te maken met de man die onbereikbaar bleek. De intense leegheid van het verfraaien van rotondes symboliserend.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] wil Van Lankvelt Autodemontage wel wat ‘landmarks’ leveren voor de andere rotondes in de […]

udenaar
9 jaren geleden

Wat een nagatief bericht van jullie. Laat dat monument er toch komen. En trowens zoveel last van het geluid habben wij echt niet.overdrijven is ook een vak.

aja
9 jaren geleden

Mooi weer eentje minder , al riekt dit wel naar propagan da!
Aja