05

DEN HAAG – Een brede maatschappelijke coalitie roept de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie op om een visie te ontwikkelen over de privacybescherming van burgers. Tevens bepleit men een moratorium op controversiële wetsvoorstellen alsmede een publiek debat.

Dat stellen 32 personen, actief op gebieden als privacybescherming, journalistiek, internet en advocatuur, in een open brief gericht aan Van der Steur, de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. De coalitie wil onder meer een publiek debat over wetsvoorstellen die verstrekkende gevolgen hebben voor de privacy van het individu. Zolang een dergelijk openbaar debat niet plaatsvindt, dienen de wetsvoorstellen in de ijskast te worden gezet.

‘Als gevolg van technologische ontwikkelingen worden voor een reeks legitieme doeleinden steeds vaker middelen voorgesteld of reeds toegepast die niet voldoen aan rechtsstatelijke uitgangspunten’, zo stellen de briefschrijvers. Hierdoor worden van alle burgers grote hoeveelheden gegevens verzameld en verwerkt. ‘De proportionaliteit en subsidiariteit van de maatregelen worden onvoldoende kritisch getoetst en is het toezicht hierop vaak niet onafhankelijk en onvoldoende secuur geregeld.’

Specifiek gaat het om het wetsvoorstel bewaarplicht telecomgegevens, de reeds toegepaste automatische kentekenplaatherkenning (ANPR), wetsvoorstel uitbreiding Wiv2002 waardoor al het internetverkeer ongericht wordt afgetapt, wetsvoorstel betreffende de hackbevoegdheid van de politie in de Wet computercriminaliteit III, de herziening van het briefgeheim in artikel 13 Grondwet het wetsvoorstel over bronbescherming bij vrije nieuwsgaring.

Vorige maand haalde een voorzieningenrechter in Den Haag de Wet bewaarplicht telecomgegevens (Wbt) onderuit vanwege inbreuk op de privacy. Momenteel werkt het ministerie van Justitie en Veiligheid aan een lichtere variant voor het opnieuw kunnen opleggen van algemene bewaarplicht. De maatschappelijke coalitie bepleit aan moratorium op dit nieuwe wetsvoorstel, alsmede de hierboven vermelde. Op een speciale website kunnen kritische burgers de open brief ondertekenen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties