06

DORDRECHT – Tegenstanders van de monarchie staat het vrij om op 27 april te demonstreren tegen de komst van koning WA en diens familie aan Dordrecht.

Dat heeft burgemeester Brok vandaag laten weten. Onder het motto ‘Geen monarchie maar democratie’ wil het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) op koningsdag in Dordrecht tijdens het bezoek van WA en zijn gezin laten zien dat er ook tegenstanders van het koningshuis zijn. Het genootschap heeft leden opgeroepen om zich op maandag 27 april in kleine groepjes te mengen onder de oranjemeute en bij het passeren van de leden van het koninklijk huis leuzen omhoog te houden.

Onlangs liet politiechef De Jong van de politie-eenheid Rotterdam weten dat demonstreren enkel in het Weizigtpark, ruim een kilometer van het centrum gesitueerd, toegestaan is. Burgemeester Brok lijkt daar nu op terug te zijn komen. “Iedereen die op koningsdag zijn geluid wil laten horen, is daarin gewoon vrij. Het is recht op vrije meningsuiting”, laat een woordvoerder aan het AD weten namens de burgemeester.

Het is uiteindelijk nog maar de vraag of de vrijheid van meningsuiting daadwerkelijk zal worden gerespecteerd tijdens de feestelijkheden. Onder regime Beatrix werd steevast een noodverordening afgekondigd voor de gebieden waarin zij op 30 april werd rondgeleid. Met als resultaat dat mensen met een ‘alternatief’ uiterlijk preventief werden gefouilleerd, terwijl groepjes mensen die demonstreerden tegen de monarchie werden aangehouden. Als gevolg van het repressiemiddel werden ook eenlingen opgepakt, al dan niet op preventieve wijze.

Dit jaar is Beatrix niet langer van de partij, mogelijk dat de teugels wat minder strak gespannen zullen zijn. Het programma vangt aan rond 11 uur met een botenparade op het drierivierenpunt. WA en zijn gezelschap zullen vanaf het Groothoofd de vloot aanschouwen. Aansluitend volgt er een ritje door de binnenstad. Wie deel wil nemen aan de protesten van het brave NRG, bezoek hun pagina. Voor de deugnieten onder ons, volg je hart en je verstand.

Intussen is de politie druk bezig in het kader van de voorbereiding. Zo worden de eigenaars van de plezierbootjes die in de Nieuwe Haven liggen gescreend. Het is voor hen verboden op 27 april vrienden aan boord te nemen. WA vaart dan in een fluisterboot richting de Grote Kerk. De voorzitter van de Koninklijke Dordrechtsche Roei- en Zeilvereniging, waar het koninklijk paar van boord gaat, heeft er begrip voor. “Na de aanslag in Apeldoorn vind ik dat niet verwonderlijk.”

Eerdere op deze website geplaatste artikelen en berichten over de monarchie en protest vind je hier.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden

Een goede zaak en een democratische, pluralistische opstelling van de gemeentelijke overheid. Bravo!

een enkele opmerking: wij protesteren niet tegen de komst van de Oranjes naar Dordrecht, wij willen duidelijk maken dat het bestaan van een monarchie een slechte zaak is, erfopvolging is zo achterhaald.

Wij verwachten om een plezierige dag door te brengen in de stad van Johan en Cornelis de Witt en, samen met de orangisten, gestalte te geven aan onze veelzijdige maatschappij

Veenstra
9 jaren geleden
Antwoord aan  lex moen

Ik kan er zelf niet bij zijn, maar hoop dat de demonstratie een succes zal zijn. Het gaat dan niet om de aantallen, maar om de boodschap. Verder hoop ik ook dat de republikeinen niet de oorzaak of zelfs maar de aanleiding zullen zijn van rellen en dat ze zich de republiek met een democratisch gekozen staatshoofd waardig en waard zullen betonen.

Vos
9 jaren geleden
Antwoord aan  Veenstra

Geen zwarte pieten gedoe.

Vos
9 jaren geleden

Democratie bepaalt wel of geen monarchie. Erfopvolging is geheel niet van deze tijd

Veenstra
9 jaren geleden

• Erfopvolging is strijdig met het gelijkheidsprincipe omdat niet elke Nederlander staatshoofd mag worden.
– Erfopvolging is ook strijdig met de menselijke waardigheid, omdat blijkbaar alleen in geval van erfopvolging de bekwaamheid van een staatshoofd gewaarborgd zou zijn
– Erfrecht is volkomen uit de tijd

De monarchie past niet bij de huidige Nederlandse Samenleving
• De verheven positie van de koning past niet bij een samenleving waarin mensen hechten aan gelijkwaardigheid.
• De monarchie is een overblijfsel van een hiërarchisch systeem gebaseerd op rangen en standen.
• Een republiek sluit beter aan bij de Nederlandse geschiedenis. Nederland was al een republiek voordat het een monarchie werd.

Vos
9 jaren geleden
Antwoord aan  Veenstra

Ik zou het niet beter kunnen verwoorden. Het beschermt netwerkjes.