10

AUCKLAND – Een zestal milieuactivisten van Greenpeace lift sinds maandag mee op een boorplatform van Shell dat momenteel naar de Noordpool wordt versleept om olie te exploiteren.

De milieuactivisten, afkomstig uit de VS, Nieuw Zeeland, Australië, Zweden, Duitsland en Oostenrijk, werden met het Greenpeace-schip Esperanza vanuit Auckland in Nieuw Zeeland naar het boorplatform Polar Pioneer gebracht dat zich momenteel midden in de Stille Oceaan bevindt. Het zestal betrad maandagochtend bij het krieken van de dag het platform en nestelde zich op een loopbrug op zo’n 40 meter hoogte boven het water.

Op dit moment versleept Shell het boorplatform van Azië via Seattle, waar het 12 april aan zou moeten komen, naar Alaska. Vanaf dit platform wil het bedrijf begin juni in het kwetsbare Noordpoolgebied naar olie boren. De activisten belemmeren de navigatie niet, maar zijn van plan om zo lang mogelijk op het platform in koude omstandigheden te verblijven om de wereld te laten zien wat Shell van plan is. De kans op een grote olieramp in het natuurgebied wordt op 75 procent geraamd.

Ondanks wereldwijd verzet gaf de Amerikaanse president Obama vorige week goedkeuring voor olieboringen in de Chukchi Zee, een gebied ten noordwesten van Alaska. Als ook toezichthouder Bureau of Ocean Energy Management goedkeuring verleent, kan Shell de proefboringen hervatten. Shell liep eerder in 2012 tegen grote problemen aan in het natuurgebied. Zo brak een platform los, waardoor de kritiek toenam dat de kans op een olieramp in het natuurgebied veel te groot is. In 2013 oordeelde een rechter dat de licenties onterecht waren toegekend.

Het wantrouwen van de Nederlandse bevolking ten opzichte van de plannen van Shell neemt snel toe. Recent onderzoek, dat Greenpeace door Motivaction heeft laten uitvoeren, wijst uit dat Nederlanders geen heil zien in olieboringen op de Noordpool. Slechts 9 procent van de ruim 1000 ondervraagden schaart zich achter de plannen van onder andere Shell. Daarentegen is het merendeel (58 procent) van de Nederlandse bevolking bang voor een olieramp in een gebied dat al geteisterd wordt door klimaatverandering.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties