11
It’s showtime voor de gedupeerde Groningers op 8 juni in Assen

GRONINGEN – De megaclaim van honderden Groningers tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wordt op 8 juni behandeld in de rechtbank van Assen.

De zaak, die vanwege de omvang waarschijnlijk meerdere zittingsdagen in beslag zal nemen, wordt door rechters uit Overijssel in de hand genomen om mogelijke vooringenomenheid te voorkomen. Bijna 900 particulieren en 12 woningcorporaties hebben zich inmiddels verenigd in de Stichting WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen). Ze willen dat de NAM de waardedaling van woningen, veroorzaakt door aardbevingen, direct vergoedt. In totaal gaat het om ruim 100.000 huizen.

Omdat er veel publiek wordt verwacht, heeft de rechtbank van het nabijgelegen uitgaanscomplex De Nieuwe Kolk de theaterzaal afgehuurd waar maximaal 850 mensen terecht kunnen. Belangstellenden kunnen via een live-videoverbinding de behandeling van de rechtszaak volgen. Er wordt niet alleen volledige vergoeding van waardevermindering van huizen geëist, ook immateriële schade moet worden vergoed, vinden de door de gaswinning gedupeerde huizenbezitters.

Ondertussen loopt de teller van het aantal geregistreerde aardschokken dit jaar snel verder op. Enkel al tijdens de paasdagen vonden er drie aardschokken plaats. In Emmen, gelegen in het zuidoosten van Drenthe, was in de nacht van zondag op maandag sprake van een lichte aardbeving met een kracht van 1,9 op de schaal van Richter. De NAM wint in Zuidoost-Drenthe gas uit meerdere kleine velden. Het KNMI registreerde op paasmaandag ook twee aardschokken in het Groningse Borgsweer (1,3) en Harkstede (0,7).

Volgens Jacques Hagoort, oud-hoogleraar reservoirtechniek van de TU Delft, is het nog lang niet gedaan met de pret. De Groningers moeten de komende jaren rekening houden met ruim 1100 aardbevingen, ongeacht het productievolume. De door minister Kamp voorgestelde productievermindering van de gaswinning van 42.4 naar 39.4 miljard kuub per jaar vindt Hagoort “flauwekul”. Zelf pleit hij voor halvering van de productie tot 21 miljard kuub gedurende een periode van vijf jaar.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties