12

WENEN – De regionale rechtbank van Wenen neemt over zes weken een besluit of het internetbedrijf Facebook wordt vervolgd voor het schenden van Europese privacyregels.

Zo’n 25.000 Europese internetgebruikers hebben, onder aanvoering van de bevlogen privacybehartiger Max Schrems uit Oostenrijk, eind vorig jaar een rechtszaak aangespannen tegen Facebook. De klagers, gesteund door nog eens 50.000 Europeanen, menen dat de werkwijze van Facebook in strijd is met Europese regelgeving. Zo worden op onrechtmatige wijze persoonsgegevens van Europese burgers naar de VS verscheept. Bovendien zou het commerciële bedrijf deelnemen aan het afluisterprogramma PRISM van de Amerikaanse geheime dienst NSA.

De zaak is aanhangig gemaakt tegen het Europese hoofdkantoor van Facebook, gevestigd in Dublin, dat het beheer heeft over de gegevens van gebruikers die verblijven buiten de VS en Canada, ongeveer 80 procent van alle 1.35 biljoen Facebook gebruikers. Bij de rechtbank in Wenen vond vandaag de voorbereidende hoorzitting plaats waarin Facebook een aantal procedurele bezwaren op de tafel heeft gelegd. De Amerikaanse internetgigant meent onder meer dat het Weense hof onder Europees procesrecht niet bevoegd is om de zaak te behandelen en dus niet ontvankelijk zou mogen worden verklaard.

Parallel aan deze rechtszaak hebben Schrems en Europe-v-Facebook (EvF), een groep advocaten, in het verleden meerdere klachten tegen Facebook ingediend bij de Data Protection Commission in Ierland. Die zaak echter werd doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie nadat de Ierse autoriteiten weigerden een onderzoek naar de vermeende inbreuken op de privacy te openen. De beslissing van het Hof van Justitie, die naar verwachting in 2016 wordt genomen, kan brede implicaties voor Amerikaanse technologische bedrijven hebben die actief zijn in Europa.

Advocaat Schrems voert al jaren een juridisch gevecht met het inlichtingenbedrijf wegens massaal toegepaste privacyschending. De gerechtelijke uitspraken in het verleden bleken niet bepaald ongunstig voor het doel van de 27-jarige Oostenrijker. Facebook mengt zich echter consequent niet in de discussies en verwijst de zaak door naar hogere rechtbanken. De jonge activist schaart dat onder vertragingstechnieken. Die hinderen hem niet omdat het proces wordt gefinancierd door een advocatenkantoor. De rechtbank in Wenen neemt waarschijnlijk over zes weken een besluit of Facebook al dan niet zal worden vervolgd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties