13
Het Israëlische raketschild Iron Dome functioneert reeds automatisch

GENÈVE – Human Rights Watch en de Harvard Law School roepen de Verenigde Naties (VN) op een verbod in te stellen voor de productie van militaire robots. Komende week confereert de VN over conventionele wapens.

Human Rights Watch (HRW) en de Harvard Law School pleiten bij de VN voor het opstellen van een verdrag waarin de ontwikkeling van geheel autonome wapensystemen, ook wel killer robots genoemd, wordt verboden. Momenteel worden er in toenemende mate militaire aanvallen uitgevoerd met onbemande wapens, maar die worden nog op afstand bestuurd door de mens. De in ontwikkeling zijnde robots opereren volledig autonoom. Ze detecteren de vijand waarna het computerbrein bepaalt of er wordt aangevallen.

De Harvard Law School en HRW hebben onderzocht wie in een dergelijk geval de verantwoordelijkheid draagt voor de slachtoffers. In het rapport Mind the Gap komen ze tot de conclusie dat onder de bestaande wetgeving zowel de bevelhebber, de fabrikant als de computerprogrammeurs aansprakelijk gesteld kunnen worden, maar dat daar geen wettelijk kader voor is. Ook achten zij de kans klein dat er in de toekomst dergelijke wetgeving wordt opgesteld door de landen die de robots willen inzetten.

HRW en de Harvard Law School pleiten daarom voor een bindend VN-verdrag waarin de ontwikkeling van autonome wapensystemen expliciet wordt verboden. Ook de productie en het inzetten van dergelijke wapens moet aan banden worden gelegd. Komende week vindt een VN-conferentie over conventionele wapens plaats in Genève. Daar wordt onder andere gekeken naar toevoegingen aan een VN-verdrag dat het inzetten van bepaalde wapens verbiedt, zoals clusterbommen en verblindende laserwapens.

Volledig automatische wapens bestaan momenteel nog niet, maar de technologie evolueert in die richting en modellen die dicht in de buurt komen zijn nu al in gebruik. De organisaties noemen als voorbeelden het Israëlische raketschild Iron Dome en de Amerikaanse Phalanx- en C-RAM-wapensystemen. Hiermee worden raketten automatisch gelanceerd zodra er een dreiging wordt gesignaleerd. ‘Het gebrek aan menselijke controle plaatst autonome wapens in een ambigue en zorgwekkende positie’, stellen de auteurs.

Israël, de VS en Groot-Brittannië lopen voorop bij de ontwikkeling van de autonome militaire robot en ook de onderzoeksbudgetten van China, Canada en Duitsland op dit terrein zijn gestegen. Autonome robots zijn aantrekkelijk omdat ze het aantal slachtoffers aan eigen zijde verminderen en zonder aansturing ook goedkoper zijn in gebruik. Over twintig tot dertig jaar zouden de eerste robots kunnen worden ingezet. Het is aan de VN om deze zieke zooi aan banden te leggen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chris de Leeuw
9 jaren geleden

Killer robots lokken meer tegengeweld uit – het is immoreel machines te laten beslissen over mensenlevens – alleen mensen kunnen verantwoordelijk zijn. Ik hoop dat de VN met goede wetgeving komt.