15

SEATTLE – De milieuactivisten die zich sinds maandag op het voort gesleepte boorplatform van Shell ophouden, hebben vannacht hun penibele positie verlaten.

Als reden voor het vroegtijdig staken van de actie worden de weersomstandigheden aangegeven. Het boorplatform de Polar Pioneer, dat momenteel richting de kust van Amerika wordt voortgesleept en binnenkort voor een tussenstop aanmeert in Seattle, zou in zwaar weer terecht zijn gekomen. Daarmee werd het risico voor de zes activisten, die zich de afgelopen dagen op 40 meter hoogte op een soort van loopbrug hadden geposteerd, te groot.

Ze hebben zich vannacht naar beneden laten zakken en met rubberbootjes weer aan boord gegaan van het begeleidende Greenpeace-schip Esperanza. ‘Ik heb nu wel dit platform verlaten, maar dat is louter de volgende stap in de redding van het Noordpoolgebied’, schrijft Aliyah Field op een blog. Zoe Buckley Lennox uit Australië twitterde na afloop: ‘Zes dagen waren we met zijn zessen, nu doen miljoenen met ons mee aan de campagne.’

Het boorplatform wordt deze maan van Azië naar Alaska versleept. Shell wil vanaf het platform begin juni naar olie boren in het Noordpoolgebied, Obama heeft hiervoor onlangs toestemming gegeven. Met video’s, tweets en interviews heeft Greenpeace de afgelopen dagen de wereld laten zien wat Shell van plan is. Tijdens proefboringen in 2012 in het Noordpoolgebied ging er veel fout. Als het Shell lukt olie aan te boren, dan is het risico op een olieramp groot, zo stelt de milieuorganisatie.

Greenpeace wordt daarin gesteund door organisaties als het Wereld Natuur Fonds, alsmede lokale clubs in het Noordpoolgebied. Shell heeft afgelopen woensdag bij een rechtbank in Anchorage, Alaska, een klacht ingediend waarmee het een soort van straatverbod voor Greenpeace wenst te verkrijgen rondom het voort gesleepte boorplatform en het begeleidende transportschip de Blue Marlin. Tevens eist de multinational dat de zes zo snel mogelijk van de Polar Pioneer worden gehaald.

De rechter staat niet onwelwillend tegenover het uitvaardigen van een ‘zeeverbod’ waarmee een veiligheidszone rondom het transport wordt ingesteld. Een woordvoerster van Shell reageert verheugd: ‘De protestvormen van Greenpeace zijn niet vreedzaam. Ze brengen van de veiligheid van het personeel en die van hun eigen mensen in gevaar.’ Greenpeace USA stelt dat de rechtbank in Alaska niet bevoegd is om een zeeverbod op te leggen in internationale wateren. De zitting wordt 28 april voortgezet.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sjen
9 jaren geleden

Al heel Lang ruikt men het grote geld van het zwarte goud ( olie) men kan het tegen houden…..zolang men kan……uiteindelijk gaan ze toch boren!…..we Kunnen ook samen werken en aanwezig zijn tijdens deze werkzaamheden…als men Dan wat constateerd dan Kunnen we er in iedergeval in een vroeg stadia bij zijn…heel veel komt nooit aan het licht!…..dus!?…..24 hrs aanwezig zijn en alles noteren wat mis gaat waar men een zware boete voor krijgt.
Dit alles op kosten van de maatschappij…..shell of wie Dan ook die wil boren.

Aan mij hebben ze in iedergeval een eerste klas MF…….ik wil Daar wel aan mee werken……hoe angstvalliger voor een spil of iets anders moeten achter houden voor slechte berichten hoe minder ze uit zich zelf gaan melden…..men moet Daar op lokatie er bij zijn beste mensen…Alleen zo kan men het binnen de perken houden, tegen houden gaat toch Niet lukken.