17

MONTEVIDEO – De Uruguayaanse kritische schrijver en journalist Eduardo Galeano is maandag op 74-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Montevideo.

Galeano leed geruime tijd aan kanker en was vorige week in het ziekenhuis opgenomen. Hij stond bekend als een linkse criticus van de maatschappij en de globalisering. Galeano werd in 1940 in Montevideo geboren en groeide op in een katholiek middenklasse gezin van Europese immigranten. Op 14-jarige leeftijd verkocht hij zijn eerste politiek getinte cartoon aan het weekblad van de Socialistische Partij van Uruguay, El Sol.

In de vroege jaren ’60 begon hij zijn schrijfcarrière als journalist bij het weekblad Marcha. Daarnaast werkte hij twee jaar lang als redacteur van het dagblad Época. In Europa werd de auteur geprezen voor zijn in 1971 gepubliceerde werk Las venas abiertas de América Latina (Aderlating van een continent), over de uitbuiting van Latijns-Amerika door de koloniale heersers en later door de buitenlandse multinationals. Dit werk werd tijdens de militaire dictatuur verboden in zijn eigen land alsmede in Chili en Argentinië.

Na een militaire staatsgreep in 1973 belandde Galeano in de gevangenis en later moest hij Uruguay ontvluchten. In Argentinië leefde hij korte tijd in ballingschap en richtte er het culturele tijdschrift Crisis op. Nadat Jorge Videla in 1976 een staatsgreep had gepleegd in Argentinië werd Galeano ter dood veroordeeld waarna hij noodgedwongen naar Spanje uitweek waar hij de trilogie Memoria del fuego (Kroniek van het vuur) schreef. In 1985 keerde hij terug naar Uruguay.

Vele van zijn boeken zijn in ruim twintig vertaalde edities verschenen. In 2004 won Tabaré Vázquez met de linkse beweging Frente Amplio de Uruguayaanse verkiezingen. Galeano schreef vervolgens voor het Amerikaanse politieke maandblad The Progressive het artikel Where the People Voted Against Fear waarin hij zijn steun voor de nieuwe regering uitsprak en concludeerde dat het Uruguayaanse volk voor het gezond verstand gekozen had. Een jaar later werd hij adviseur van de door Hugo Chávez gefinancierde televisiezender TeleSUR.

Artikelen en boekrecensies van Galeano eerder gepubliceerd in het tijdschrift Ravage vind je hier.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties