21AMSTERDAM – Het bestuur van de Vrije Universiteit (VU) heeft verontwaardigd gereageerd op het bericht dat er een eenzijdige lezing over het Ottomaanse Rijk binnen de VU plaatsvindt. De Turkse club die het ‘debat’ organiseert heeft slechts één spreker uitgenodigd, en nog omstreden ook.

Het leek de Turkse studentenvereniging Anatolia, verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, een goed idee om op 24 april, de dag dat de Armeense genocide officieel wordt herdacht in de hoofdstad van Armenië, een debat te houden over de vraag wat zich nou precies heeft afgespeeld in het Ottomaanse Rijk gedurende de jaren 1915-1919, ‘tijdens en na deze wereldoorlog in de regio? Deze vraag zal beantwoord worden door Prof. Dr. Justin McCarthy’, meldt Anatolia koeltjes op hun website.

Justin McCarthy, overigens geen bestuurslid van het Instituut voor Turkse Studies zoals Anatolia ten onrecht vermeldt, heeft meerdere boeken geschreven waarin hij de Armeense genocide weerspreekt. In totaal werden in 1915 honderdduizenden Armeniërs in Turkije gedeporteerd en vermoord. Turkije wenst dit niet als genocide te beschouwen en heeft in Nederland veel ultranationalistische volgelingen. Voor een protest tegen een monument waarmee de Armeense slachtoffers worden geëerd, kwamen zomer vorig jaar in Almelo duizenden Turken op de been.

Mede-organisator van de lezing is het Centre of Public Debate in Den Haag. Deze stichting zou ‘diep ingebed zijn in een netwerk van door Turkije aangestuurde organisaties en personen met harde rechts-nationalistische tendensen’, zo meldt het blog Steilberg & Metin. Uit een interview van Demet TV met voorzitter Mehmet Emin Ates wordt duidelijk dat de stichting zich ten doel stelt ‘zoveel mogelijk Turks-Nederlandse organisaties op één lijn te krijgen achter belangrijke standpunten zodat er geen valse beschuldigingen kunnen worden gemaakt.’

Het bestuur van de VU overweegt de lezing van McCarthy uit te stellen, zo heeft men vandaag laten weten. Als reden wordt aangegeven dat Anatolia begin februari een aanvraag voor een zaal heeft ingediend voor een debat. Daarbij werd afgesproken dat de genocide-kwestie vanuit verschillende perspectieven zou worden benaderd. Anatolia zou Erik-Jan Zürcher, verbonden als hoogleraar aan de Universiteit Leiden, als tweede spreker uitnodigen. Volgens Zürcher hebben de Ottomanen tussen de 600.000 en 800.000 Armeniërs vermoord. De VU overlegt nu met Anatolia over de verdere gang van zaken.

Saillant detail hierbij is dat de VU in deze kwestie tot actie is overgegaan nadat diverse media vandaag gewag maakten van de lezing van de omstreden McCarthy, terwijl Anatolia al geruime tijd het programma promoot via de inmiddels bekende kanalen op het internet. Op de website van Het Parool gaat een woordvoerder van de VU er gemakshalve vanuit dat Zürcher verhinderd is en dat de studentenclub nog tijd heeft een tegenhanger voor McCarthy uit te nodigen. Op de website van Elsevier zegt Zürcher nooit te zijn benaderd door Anatolia… fijne studentjes hebben ze op de VU.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Remzi
8 jaren geleden

De kenmerkende overeenkomst tussen toenmalige en tegenwoordige (ultra)nationalisten is dat ze liegen, leugens verspreiden en die leugens tot het onbeschofte aan toe handhaven en verdedigen. En dat, terwijl de wereld al lang door die leugens heen geprikt heeft. De hele wereld weet al lang wat er 100 jaar geleden met ruim een miljoen Armenen gedaan is, hoe het genoemd wordt wat er met de Armenen gedaan is en wie het gedaan hebben. Het is allemaal klaar en duidelijk wat er zich toen voltrokken heeft en wel op grond van keihard bewijsmateriaal, officiële verklaringen en getuigenissen van overlevenden enz.