23

AMSTERDAM – De Vrije Universiteit (VU) verleent geen toestemming voor een lezing van Justin McCarthy, een ontkenner van de Armeense genocide. Dat heeft het bestuur vandaag laten weten.

De Turkse studentenvereniging Anatolia wilde, in samenwerking met het Centre of Public Debate, op de herdenkingsdag van de Armeense genocide die op 24 april honderd jaar geleden begon, een ontkenner van deze Turkse oorlogsmisdaad binnen de VU een lezing laten houden. De uitgenodigde omstreden Amerikaan Justin McCarthy heeft meerdere boeken geschreven waarin hij de Armeense genocide ontkent.

Het bestuur van de VU steekt daar nu een stokje voor, al is het op halfslachtige wijze. De VU beweert dat het ‘per abuis de aanvraag voor een ruimte voor een lezing van McCarthy van s.v. Anatolia heeft goedgekeurd, omdat die werd verward met een eerder goedgekeurde aanvraag, waar een spreker in debat zou gaan met McCarthy’. Met die andere spreker wordt Erik-Jan Zürcher bedoeld, verbonden als hoogleraar aan de Universiteit Leiden, die de genocide wél erkent.

Het College van Bestuur (CvB) heeft Anatolia haar excuses aangeboden voor het misverstand. Het heeft de studenten tevens laten weten dat de lezing in de huidige vorm niet plaats kan vinden in een ruimte van de VU vanwege het ontbreken van de mogelijkheid tot academisch debat. ‘Het protocol voor het verhuren van onderwijsruimten sluit bijeenkomsten uit zonder oogmerk van een debat of open dialoog of bijeenkomsten met propagandadoeleinden voor één partij’, zo meldt het CvB dat geen stelling neemt tegen McCarthy noch de handelwijze van de organiserende clubs.

Verder stelt het bestuur dat het in de afgelopen dagen ‘meerdere wetenschappers, experts en politici heeft gevraagd of zij in beginsel bereid zijn om een uitnodiging van s.v. Anatolia te ontvangen om bij te dragen aan het debat.’ Een ronduit merkwaardige gang van zaken aangezien Anatolia en het Centre of Public Debate het ‘debat’ organiseren. Hier houdt het CvB haar Turkse genocide-ontkennende studenten een handje boven het hoofd. ‘Het voorgenomen debat met prof. McCarthy op 24 april aanstaande zal in de huidige vorm in een ruimte van de VU geen plaats vinden’, zo besluit men.

Mede-organisator van de lezing is het Centre of Public Debate in Den Haag. Deze stichting zou ‘diep ingebed zijn in een netwerk van door Turkije aangestuurde organisaties en personen met harde rechts-nationalistische tendensen’, meldt het blog Steilberg & Metin. Uit een interview van Demet TV met voorzitter Mehmet Emin Ates wordt duidelijk dat de stichting zich ten doel stelt ‘zoveel mogelijk Turks-Nederlandse organisaties op één lijn te krijgen achter belangrijke standpunten zodat er geen valse beschuldigingen kunnen worden gemaakt.’

De kwestie heeft inmiddels ook tot Kamervragen geleid. CDA-Kamerlid Rog wil van het kabinet weten wat men ervan vindt dat precies op de dag van de honderdste herdenking van de Armeense genocide de VU Justin 
McCarthy zijn zegje laat doen. Ook wil Rog weten of het klopt dat de lezing mede georganiseerd wordt door de Turkse regering. Verder wil de politicus weten of het Centre of Public Debate onderdeel uitmaakt van de Turkse overheid en er door gefinancierd wordt.

UPDATE, 23.30: De Turkse studentenvereniging Anatolia die de Armeense genocide ontkent, stuurt aan op een confrontatie. In een persbericht stellen ze dat de bijeenkomst door zal gaan ondanks het verbod van de VU: ‘Elke vorm van censuur op vrijheid van meningsuiting en het voeren van dialogen is voor ons onaanvaardbaar’.
UPDATE 17 april: In tegenstelling tot wat in het bovenstaande persbericht van s.v. Anatolia staat, zal de lezing van prof. McCarthy NIET plaatsvinden op de VU, zo meldt het College van Bestuur vandaag. Het CvB heeft de studenten donderdag 16 april mondeling en schriftelijk laten weten dat de VU voor de lezing in de huidige vorm geen zaal ter beschikking stelt. 

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Willem
9 jaren geleden

“Verder stelt het bestuur dat het in de afgelopen dagen ‘meerdere wetenschappers, experts en politici heeft gevraagd of zij in beginsel bereid zijn om een uitnodiging van s.v. Anatolia te ontvangen om bij te dragen aan het debat.’ Een ronduit merkwaardige gang van zaken aangezien Anatolia en het Centre of Public Debate het ‘debat’ organiseren. Hier houdt het CvB haar Turkse genocide-ontkennende studenten een handje boven het hoofd.”

Opzich logisch en begrijpelijk. De VU geeft goedkeuring voor een aanvraag en sluit daarmee een overeenkomst af voor het leveren van diensten (zaal en catering). Nu wil de VU de overeenkomst eenzijdig opzeggen en hun verplichtingen niet nakomen. Daardoor lijkt het mij begrijpelijk dat zij de vereniging helpen met een oplossing, omdat de VU in deze zaak fouten heeft gemaakt en een overeenkomst annuleert.

Ayna
9 jaren geleden

Ik zie al wat het probleem is: de spreker is geen moslim.

Anders werd hij door de VU en dergelijke islamapolegetische instellingen, met alle egards ontvangen.