La Famille Béliers_1

Het boerengezin Béliers bestaat voornamelijk uit doven die niet kunnen horen en spreken. Met uitzondering van de 16-jarige dochter die zodoende een belangrijke rol speelt. Maar Paula kan ook nog eens prachtig zingen. Haar ouders, gespeeld door Karin Viard en François Damiens, weten niet dat hun dochter zich op school in het geheim voorbereidt voor een zangconcours in Parijs. Paula ambieert namelijk een professionele zangcarrière maar wil haar ouders niet in de steek laten.

Want het hele reilen en zeilen van het gezin steunt op Paula’s schouders. Wanneer pa en ma erachter komen waar dochterlief mee bezig is, stort hun wereld in. De komedie La Famille Béliers is een tranentrekker van formaat. Grof en platvloers, maar charmant en hartverscheurend tegelijkertijd. Dat horende acteurs dove personages spelen, is een steen des aanstoots voor een deel van de dovengemeenschap in Frankrijk.

Tegenstanders van de film ergeren zich aan de overdreven wijze waarop de doven zich uiten in de film. Wie ooit doven bezig heeft gezien, herkent veel van wat in de film gebeurt al wordt er hier nog een schepje bovenop gedaan. De acteurs mogen dan soms overdrijven, ze weten toch subliem het pijnlijke isolement van de dove personages over te brengen. En dat is wel degelijk aan het acteertalent van Viard en Damiens te danken.

La Famille Béliers_2

Het is debutante Louane Emera als de boerendochter Paula die de show steelt. Ze was halve finaliste van de Franse versie van het programma The Voice. Regisseur Eric Lartigau had grote moeite om een geschikte jonge actrice te vinden die ook kan zingen. Bij het zien van The Voice viel hij als een blok voor Emera. De 18-jarige actrice speelt haar personage schitterend. Heel aandoenlijk vormt ze de schakel tussen de horende en de dove wereld.

De liederen zijn van de Franse zanger Michel Sardou die buiten Frankrijk vrij onbekend is. Alle nummers worden door de actrice gezongen. Het meest aangrijpende is Je Vole, over een jonge vrouw die het ouderlijk huis verlaat. Precies wat boerendochter Paula in de film overkomt. Dat haar ouders op het zangconcours hun eigen dochter niet kunnen horen zingen, levert een emotionele climax op. Probeer dan maar als kijker de ogen droog te houden.

Ulrik van Tongeren

La Famille Béliers (Independent Films, 2014), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties