32
Migranten leidden maandagochtend schipbreuk bij Rhodos

AMSTERDAM – De Nederlandse overheid moet per direct materieel beschikbaar stellen om Italië te ondersteunen bij reddingsoperaties op de Middellandse Zee, stelt Amnesty International.

De mensenrechtenorganisatie doet die oproep aan het kabinet naar aanleiding van een nieuw drama op de Middellandse zee waarbij mogelijk ruim 900 mensen verdronken. In de nacht van zaterdag op zondag kapseisde een boot met 950 migranten ten zuiden van het Italiaanse eilandje Lampedusa. Premier Joseph Muscat van Malta zei dat het aantal doden tot 900 kan oplopen. Tot nu toe zijn 28 opvarenden gered en 24 lichamen geborgen.

Vrijwel dagelijks komen er meldingen binnen van soortgelijke door mensensmokkelaars georganiseerde ‘bootreisjes’ waarbij veelal gebruik wordt gemaakt van inferieur varend materieel. Maandagochtend hebben bij het Griekse eiland Rhodos tientallen bootvluchtelingen schipbreuk geleden. Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen. Ook de kustwachten van Malta en Italië zijn vandaag uitgerukt om vluchtelingen te redden op de Middellandse Zee.

Amnesty stelt dat op de Middellandse Zee thans onder meer grote behoefte is aan goed uitgeruste (marine)schepen die meerdere dagen achtereen op open zee kunnen verblijven en grote aantallen drenkelingen aan boord kunnen nemen. ‘Nederland heeft bij eerdere humanitaire noodsituaties, zoals bij de ebola-crisis, marinematerieel ingezet, hetgeen nu ook zou kunnen en moeten’, aldus Nazarski, directeur van de mensenrechtenorganisatie.

Vandaag werd bekend dat EU-ministers in Luxemburg akkoord zijn gegaan met een ‘actieplan’ dat onder meer voorziet in een verdubbeling van het budget voor grensbewaking en reddingsoperaties in de Middellandse Zee. Verder is afgesproken dat er gericht jacht zal worden gemaakt op mensensmokkelaars. Brussel wil ook dat het EU-grensagentschap Frontex nauwer gaat samenwerken met Interpol om informatie te vergaren over mensensmokkelaars.

Amnesty vindt het terecht dat de EU extra aandacht besteedt aan mensensmokkelaars, maar vergelijkt die eenzijdige aanpak met symptoombestrijding. ‘Mensensmokkelaars zijn niet de oorzaak van de huidige bootvluchtelingencrisis. Zij profiteren van de erbarmelijke omstandigheden in herkomstlanden die mensen doet besluiten te vluchten én ze profiteren ook van het EU-beleid dat legale toegang tot Europa vrijwel onmogelijk heeft gemaakt door de grenzen te sluiten.’

33
Je suis, ehhh… refugee?

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden

Waar is het belang van de Europese burger? Waarom moeten wij de scherven oprapen van de Amerikaans-Saoedische politiek om Irak en Syrië in een burgeroorlog te storten?

Stan178
9 jaren geleden
Antwoord aan  Dirk

Wel eens gedacht aan menselijkheid?

knarfist
9 jaren geleden

Stop de kolonisatie van Europa!
Stop de discriminatie van de volkeren van Europa!