34
September vorig jaar werd in de Eemshaven de start van de bouw van een mega-datacenter voor Google ingeluid

AMSTERDAM – De CO-uitstoot van datacenters in Nederland dreigt jaarlijks te verdubbelen. De bedrijven zijn veel te traag in hun voornemen om over te stappen naar groene stroom.

Dat meldt ontwikkelingsorganisatie Hivos op basis van cijfers die door adviesbureau CE Delft zijn aangeleverd. Het dataverkeer in Nederland, gefaciliteerd door circa 165 datacenters, groeit momenteel gigantisch met circa 50 procent per jaar. De populariteit van Facebook, Twitter en YouTube wordt als voornaamste oorzaak gezien. Wanneer in 2020 de 5G-techniek voor nog sneller internet haar intrede zal doen, zal het dataverkeer nog verder groeien.

In 2014 lag het landelijk elektriciteitsverbruik van de Nederlandse datacenters rond de 1,6 terra wattuur (Twh). Vanaf 2015 volgt volgens CE Delft naar verwachting een groei van 60 procent van het energiegebruik tot 2,6 TWh in 2017, evenveel als het jaarlijks energieverbruik van 785.000 gemiddelde gezinnen. Dit staat gelijk aan de capaciteit van het in aanbouw zijnde Gemini Windmolenpark van 150 windmolens op zee, op 85 kilometer voor de kust van Groningen.

Aangezien meer dan 80 procent van de elektriciteit opgewekt in Nederland afkomstig is van fossiele brandstoffen (aardgas en steenkool) heeft deze groei een direct verband met de CO-uitstoot van de sector. Zolang datacenters niet overstappen op het gebruik van duurzaam opgewekte energie, zal de CO– uitstoot verder blijven groeien, stelt Hivos vast. Dit staat lijnrecht tegenover de doelstellingen die de sector voor zichzelf heeft geformuleerd in de Routekaart ICT 2030.

Hivos heeft de 28 grootste commerciële datacenters benaderd met de vraag welk energieproduct zij inkopen. Slechts vier hebben laten weten gebruik te maken van groene stroom (Alticom, Atos, Eurofiber en KPN). Ten opzichte van vorig jaar, toen het er slechts drie waren, een geringe stijging. Eén bedrijf zegt momenteel in onderhandeling te zijn om de overstap naar groene stroom te maken. Zes bedrijven gaven geen informatie over het type stroom dat men inkoopt.

Nederland is een spil in Trans-Atlantisch en Europees dataverkeer. Datacenters worden door de aanwezigheid van de AMS-IX, het grootste internetknooppunt ter wereld, naar Amsterdam getrokken. Inmiddels komen elf van de vijftien trans-Atlantische internetkabels bij Nederland aan land. Door deze vijftien kabels verloopt het internetverkeer tussen Amerika en Europa. Ook zullen Microsoft, Apple en Google de komende jaren in Noord-Holland en Groningen mega-datacenters bouwen.

Bedrijven voelen zich aangetrokken tot onze gunstige geografische ligging, het belastingklimaat en de ideale bestaande infrastructuur voor connectiviteit (glasvezelverbinding) met heel Europa en de VS. Bovendien kent Nederland een stabiel politiek klimaat en is onze energieprijs tegenwoordig relatief gunstig. Zeker in vergelijking tot omringende, concurrerende landen als Groot-Brittannië en Duitsland, waar de prijs voor stroom tot wel 40 procent duurder is.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties