36
Willem-Alexander (links) opent een nieuwe productiehal van Urenco, juni 2012

AMSTERDAM – Verrijkingsfabriek Urenco speculeert met uranium. Omdat dit leidt tot een toename van gevaarlijke transporten stapt stichting LAKA naar de Raad van State.

Uit hoorzittingen van de Amerikaanse senaat bleek eind vorig jaar dat het Amerikaanse bankconcern Goldman Sachs speculeert met uranium. Dat doen ze wereldwijd op een aantal locaties, waaronder Urenco in Almelo, zo blijkt uit een onderzoeksrapport van de Amerikaanse Senaat over de betrokkenheid van banken bij grondstoffenhandel. Volgens dat rapport heeft een dochteronderneming van de bank, NUFCOR International Ltd., uranium hexafluoride (UF6), opgeslagen bij Urenco.

November vorig jaar verleende Kamp een vergunning aan het Duitse bedrijf Nuclear Cargo GmbH om over Nederlands grondgebied splijtstoffen in de vorm van verrijkt uraniumhexafluoride afkomstig van Techsnabexport te Rusland te transporteren over de weg en/of binnenwateren, met als eindbestemming Urenco-vestigingen in Groot-Brittannië, Duitsland en Almelo. De vergunning is geldig tot 1 december 2016.

Naar aanleiding van de speculatiepraktijken van Goldman Sachs, die zouden hebben geleid tot extra gevaarlijke transporten, heeft stichting LAKA beroep aangetekend tegen de verleende vergunning aan Nuclear Cargo GmbH. ‘Uraniumvervoer voor speculatiedoeleinden is in Nederland bij wet verboden’, stelt de milieuorganisatie. Uranium wordt bij Urenco bewerkt waardoor het als brandstof in kerncentrales gebruikt kan worden. Wanneer de Raad van State de zaak behandelt, is onbekend.

Pikant detail: Koning Willem-Alexander, die juni 2012 in hoedanigheid van prins een nieuwe productiehal van Urenco in Almelo opende, is voorzitter van de Raad van State. Diens in 2013 overleden broer Friso was financieel directeur bij Urenco. Hij trad op 1 januari 2001 bij het verrijkingsbedrijf in dienst en was werkzaam op de hoofdvestiging in Stoke Poges, Groot-Brittannië. De vraag is of dit van invloed zal zijn op het oordeel van de Raad van State…

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties