40

BERLIJN – Tijdens een betoging tegen Frontex, het Europees agentschap voor grensbewaking, in Berlijn heeft de Duitse directeur van de Afdeling Inzet een zak rode jam over zich heen gekregen.

Het voorval vond woensdagavond plaats in het centrum van Berlijn voor aanvang van een bijeenkomst van een club die jongeren voor de Europese politiek tracht te interesseren. Lokale antiracismegroepen waren op de hoogte van het feit dat Klaus Rösler, directeur van de Afdeling Inzet bij Frontex, hierbij aanwezig zou zijn. Vanwege het bootvluchtelingendrama dat zich afspeelt op de Middellandse Zee riepen ze op tot protest tegen Frontex, en Rösler in het bijzonder.

41Naar schatting 150 betogers hielden een tumultueus verlopen protestactie voor de ingang van het gebouw waarvan ze de toegang wilden blokkeren. De politie trachtte dit te verhinderen, onder meer met gebruikmaking van pepperspray. Nadat Rösler op het strijdtoneel verscheen, moest hij voor de woedende betogers worden beschermd door agenten. Toch slaagde iemand erin een met jam gevulde plastic tas over de man leeg te kieperen, die vervolgens wel wat weg had van onze Flipje uit Tiel.

Rösler wordt onder meer verweten dat hij namens Frontex in december 2014 het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, de marine en de kustwacht heeft verzocht de reddingsoperatie Mare Nostrum, waarmee zo’n 150.000 bootvluchtelingen werden gered, te beëindigen. Vervolgens werd operatie Triton, gefinancierd door Frontex, gestart. Op aandrang van Frontex begaven Italiaanse schepen zich niet langer naar de Libische kust om schipbreukelingen op te pikken. Ze zouden voortaan in hun eigen territoriale wateren blijven wachten tot zij de opdracht krijgen om in actie te komen.

‘Sindsdien sterven vluchtelingen in nood massaal voor de Libische kust, daar is Klaus Rösler medeverantwoordelijk voor’, zegt Helmut Dietrich van het Onderzoekscentrum Vlucht en Migratie uit Berlijn. In februari van dit jaar zijn Duitse antiracistische netwerken, met inbegrip van Afrique-Europe Interact, Borderline Europe, Welcome in Europe en FFM Berlin de campagne ‘Push back Frontex‘ gestart. Met hun activiteiten pogen ze te bewerkstelligen dat Frontex wordt opgeheven en zich in te zetten voor bootvluchtelingen in nood.

Lees ook de oproep van Watch The Med die een vurig pleidooi houden om Frontex af te schaffen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden