mike-kramer

Core Shift, het ambient project van geluidskunstenaar Mike Kramer, leverde in 2014 maar liefst vier uitgaves op. A Gentle Touch is een waardige opvolger van deze albums die eerder op Ravage webzine werden beschreven.

Mike pakt op de nieuwe cd meer uit en neemt de tijd om zijn muziek op te bouwen. Het album doet in eerste instantie denken aan toegankelijke ambient, met verwijzing naar de cd Ambient Works van Aphex Twin. Maar niets is wat het lijkt. De akkoordpartijen van de stringsynthesizer worden onderhuids ondersteund met allerlei geluiden die de rust enigszins verstoren. Het album is mooi qua opbouw, net als de nummers zelf. De intensiteit groeit naarmate je de cd verder beluistert. Dat zit met name in de ritmes die Mike toevoegt en die de muziek een meer open karakter geven.

A Gentle Touch begint in alle rust met donkere tonen die zich meer en meer op de achtergrond laten drukken door open harmonieuze geluiden. Het nummer Stream of Consiousness vormt een mooi breekpunt op het album. Het begint in stilte waarna het nummer zich langzaam opbouwt met herhalende akkoorden die in het hoofd gaan rondzingen. De daarop volgende nummers verwijzen met name naar het werk van de eerder aangehaalde Aphex Twin. Dit album kan ik sterk aanbevelen voor liefhebbers van meditatieve elektronische muziek uit de jaren ’90.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties