46
Met deze tekst zou Joanna de openbare orde hebben verstoord…

AMSTERDAM – De man die op 30 april 2013 voorafgaande de inhuldiging van de koning ten onrechte werd aangehouden op de Dam eist woensdag bij het Gerechtshof vervolging van vijf agenten.

Republikein Hans Maessen werd, samen met de anti-monarchiste Joanna, voorafgaande de balkonscène op de dag van de kroning door een vijftal agenten aangehouden. Beide arrestanten hadden niets gedaan wat als strafbaar kan worden beschouwd. Komende woensdag zal voor het Gerechtshof in Den Haag een besloten hoorzitting plaatsvinden over de onrechtmatigheid van de aanhoudingen. De politie Amsterdam wordt aangeklaagd wegens opzettelijke wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Volgens de politie was er sprake van een persoonsverwisseling, maar Maessen sluit dat uit. Uit videomateriaal, dat tijdens de hoorzitting als tegenbewijs wordt vertoond, blijkt dat dit niet waar is. Op de beelden is te zien dat agenten de gegevens notuleren van de identiteitskaarten van beider personen. Maessen deed vorig jaar aangifte tegen de vier agenten die hem oppakten en tegen verantwoordelijk politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg, maar het OM besloot hen niet te vervolgen.

De aanhoudingen op de Dam van twee jaar geleden tonen aan dat het recht op demonstreren, vastgelegd in de Grondwet, wordt beperkt zodra de reputatie van koningshuis in het geding is. Maessen en Joanna zijn ten onrechte aangehouden en dus op onrechtmatige wijze van hun vrijheid beroofd. Ze zijn daardoor ook beroofd van hun grondwettelijk recht om te demonstreren. Er werd geen enkele strafbaar feit gepleegd door deze personen. Ze werden uit voorzorg aangehouden om te voorkomen dat de koninklijke familie (lees: Beatrix) zich aan hun protestbordjes zou storen.

Dat de Amsterdamse politie volledig in de fout is gegaan, bleek uit de uiterst knullige wijze waarop ze naderhand de aanhoudingen hebben geprobeerd goed te praten. Zo zou er aanvankelijk bij Maessen sprake zijn geweest van een ‘persoonsverwisseling’, terwijl de man keurig zijn id-kaart overhandigde op verzoek van een agent (waar geen aanleiding voor was, Maessen hoefde hier niet eens aan te voldoen). Kennelijk was burgemeester Van der Laan ook niet zo tevreden met deze verklaring. Volgens hem waren de aanhoudingen namelijk het gevolg van een ‘storing van het portofoonnet’, miscommunicatie zogezegd. Nou Eberhard, bekijk de video nog maar eens.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties