raaskalbomrukkerz

De RaaskalBOMfukkerZ zijn terug. En hoe! Met de schitterend vormgegeven 10″ plaat Vlucht Witte Raven, uitgebracht door Toztizok. Deze Nederlandse band bestaat sinds 2003 en heeft z’n roots liggen in gekraakte panden. Dr Snoodaard is verantwoordelijk voor het geluid en Formulator voor het woord en de keelklank.

Begonnen als een experimenteel nederhop-duo dat de hiphop-regels aan de laars lapte, tappen ze inmiddels uit het vaatje van wereldmuziek, hiphop, free jazz, musique concrete en folk. Er zijn zelfs invloeden van De Kift hoorbaar in het nummer Lelylaan waarmee kant A wordt afgesloten. Voorafgaand wordt de luisteraar getrakteerd op drie tracks die het karakter hebben van een caleidoscoop. Er is sprake van een breed muzikaal spectrum aan instrumenten waarbij de stem zich invoegt, mee kreunt of de boventoon voert.

Kant B wordt in beslag genomen door het lange nummer Geen Tijd, een collage van geluiden, liedjes, stemkunst, poëzie en free-jazz. Het is een prachtig vrij nummer waaruit de conclusie kan worden getrokken dat er geen tijd meer is voor poëzie. Het album eindigt met een rustgevend instrumentaal nummer.

Worden de RaaskalBOMfukkerZ volwassener? Zo lijkt het wel. De muziek is meer en meer evenwichtig in zijn vrijheidszucht. De uitbarstingen van Formulator keren af en toe terug, maar de teksten zijn meer beschouwend. Maar ach… voor de luisteraar spat de vrijheid in woord en muziek op deze zwarte schijf er vanaf, volwassener of niet.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties