02

03MILAAN – Een betoging tegen de Wereldtentoonstelling is ontaard in een veldslag met de ME. Duizenden Italianen nemen deel aan een actieweek tegen de ‘corrupte expo’.

De demonstratie in de Italiaanse zakenstad waaraan tienduizenden mensen deelnamen, had over het algemeen een rustig karakter. Totdat zo’n 500 militante activisten van het zogenoemde Zwarte Blok zich afscheidden van de meute en met gerichte aanvallen op onder meer bankgebouwen, winkelketens, fastfoodzaken en luxe auto’s alle aandacht van ME en pers voor zich opeisten. In een mum van tijd bood het van dikke rookpluimen en traangaswolken voorziene zakencentrum de aanblik van een strijdtoneel dat zijn weerga niet kent.

De traditionele betoging op 1 mei in Milaan maakte dit jaar onderdeel uit van een actieweek die geheel in het teken staat van verzet tegen de Wereldtentoonstelling. Onder het motto ‘No Expo’ voert een brede coalitie, bestaande uit onder andere antiglobalisten, milieuactivisten, vakbonden en sociale centra, sinds dinsdag uiteenlopende protesten tegen het prestigieuze evenement dat het arme Italië reeds 1.2 miljard euro heeft gekost en omgeven wordt door schandalen.

Het comité No Expo, dat al in 2007 rond de toewijzing van Milaan werd opgericht, noemt de Wereldtentoonstelling ‘een ramp voor het land, zowel in het kader van het algemeen welzijn als de staatskas’. Ze uiten kritiek op de deelname van de agro-industrie die genetisch gemanipuleerde gewassen produceert waardoor er een monocultuur ontstaat waarvan enkel multinationals en grootgrondbezitters profiteren. Dat vervuilende bedrijven als CocaCola, Nestlé en McDonald’s tot de hoofdsponsors van de Wereldtentoonstelling behoren, vinden ze een gotspe.

04Schandaalberichten over de 34e Wereldtentoonstelling die de komende zes maanden te bezoeken is, vullen al maanden de Italiaanse kranten. Na de toewijzing in 2007 duurde het jaren voordat de Italianen aan de voorbereiding begonnen. Na geruchten over corruptie volgde er een onderzoek en enkele arrestaties. Nu het geopend is, blijken vele bouwwerkzaamheden op het terrein nog lang niet te zijn voltooid. Het thema van de expo is overigens de voedsel- en energievoorziening in de wereld.

Tegenstanders bekritiseren met name de investeringskosten voor de tijdelijke expo: 1,2 miljard euro aan belastinggeld, 300 miljoen euro privé-investeringen, 350 miljoen sponsoring en één miljard euro van de 120 deelnemende landen waaronder Nederland. Paus Franciscus noemde het onlangs een ‘paradox’ dat een expo die zogezegd rond duurzame ontwikkeling draait ‘zelf baadt in een sfeer van overvloed, helemaal gehoorzaamt aan de verspillingscultuur en op geen enkele manier bijdraagt tot een model van rechtvaardige en duurzame ontwikkeling.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties