06
Een in de provincie Saada in het noorden van Jemen aangetroffen restant van een Amerikaanse clusterbom

WASHINGTON – Saoedi-Arabië bestookt doelen van de Houthi’s in Jemen met verboden clusterbommen geleverd door de VS. Dat meldt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Op foto’s en een video is te zien dat clusterbommen werden ingezet bij een luchtaanval in de provincie Saada in het noorden van Jemen. Clusterbommen worden na afwerping in de lucht tot ontploffing gebracht en vallen uiteen in tientallen of soms wel honderden kleine explosieven (submunitie) die zich, hangend aan parachuutjes, verspreiden over een groot gebied. Aangezien veel submunitie niet direct ontploft na landing op de grond vormen ze een langdurige bedreiging voor de burgerbevolking.

In augustus 2013 sloot het Amerikaanse ministerie van Defensie een overeenkomst af met Saoedi-Arabië voor de levering van van 1.300 CBU-105 Sensor Fuzed Wapens (clusterbommen) gefabriceerd door Textron Systems Corporation. Bovendien, meldt HRW, heeft de Verenigde Arabische Emiraten, onderdeel uitmakend van de Arabische coalitie, in juni 2010 een onbekend aantal CBU-105 clusterbommen ontvangen van Textron. De restanten op het fotomateriaal dat HRW in handen heeft, behoren tot een CBU-105 bom.

Clusterbommen hebben de afgelopen drie decennia minstens elfduizend mensen gedood of verminkt. Bijna alle slachtoffers (98 procent) waren burgers. ‘De aanvallen met clusterbommen brengen de lokale bevolking in gevaar’, aldus Steve Goose van HRW. ‘Deze wapens mogen nooit worden gebruikt. Saoedi-Arabië en de overige acht landen van de coalitie die Jemen ermee bestoken – en de leverancier, de VS – lappen het wereldwijde verbod op het gebruik van clustermunitie aan hun laars.’

Saoedi-Arabië, geruggensteund door een coalitie van Arabische landen (Marokko, Egypte, Soedan, Jordanië, Koeweit, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten), voert sinds 26 maart bombardementen uit op stellingen van Houthi-rebellen in Jemen. Volgens de VN zijn daarbij inmiddels meer dan 1000 mensen omgekomen, onder wie 551 burgers en minstens 115 kinderen. Voedsel en benzine worden steeds schaarser en prijzen stijgen daardoor explosief. Ook Nederland is middels wapenproductie en -handel bij de oorlog in Jemen betrokken.

Eerder deze maand werd bekend dat ook in Soedan recent clusterbommen zijn ingezet. De Soedanese krijgsmacht zou de dodelijke munitie in februari en maart hebben ingezet in woongebieden. De omstreden wapens werden gebruikt in de Nubabergen in Zuid-Kordofan, waar het leger strijd levert met de rebellenbeweging Soedan Volksbevrijdingsleger-Noord. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat onlangs verscheen.

België voerde op 19 februari 2006 als eerste land ter wereld een gedeeltelijk verbod op clusterbommen in. Op een door Noorwegen geïnitieerde conferentie in Dublin, die in mei 2008 werd gehouden, kwamen ruim honderd landen tot overeenstemming over een te sluiten verdrag waarin clusterbommen vrijwel geheel zouden worden verboden. Ook Nederland sloot zich daarbij aan. De voornaamste producenten en gebruikers van clustermunitie – China, Turkije, India, Israël, Pakistan, Rusland en de VS – zijn tegenstander van een verbod.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties