07

JERUZALEM – Ruim zestig Israëlische soldaten die vorig jaar deelnamen aan de oorlog in de Gazastrook hebben getuigenissen afgelegd over begane gruwelijkheden tegen Palestijnse burgers.

Breaking the Silence, een Israëlische organisatie van oud-militairen, heeft ruim zestig soldaten van de Israeli Defence Forces (IDF) gesproken die vorig jaar deelnamen aan de oorlog in de Gazastrook. Volgens de getuigenissen heeft het Israëlische leger nooit eerder zoveel munitie ingezet waarmee hele woonwijken werden weggevaagd. ‘Militaire bulldozers bleven voortdurend rondrijden alsof de bestuurders in een zandbak aan het spelen waren’, aldus een van de soldaten.

Aan de soldaten werd bij aanvang van het grondoffensief door de legerleiding verteld dat in het gebied geen burgers meer aanwezig waren omdat er vooraf strooibriefjes uit vliegtuigen waren gedropt en hulpdiensten telefonisch werden gewaarschuwd voor de komst van de IDF. ‘Zullen de burgers terugkeren? Hoe zal de situatie zijn als we de strook terug binnengaan?’, vroeg een soldaat aan zijn overste. ‘Je zal geen burgers meer tegenkomen. Als je al iemand tegenkomt dan is dat een terrorist’, kreeg hij als antwoord.

Achteraf bleken lang niet alle inwoners te zijn gevlucht. ‘We kregen vervolgens de opdracht op alles te schieten wat bewoog. Er was sprake van een collectieve bestraffing van de burgerbevolking.’ Tijdens de IDF-invasie werd er ook op grote schaal burgerinfrastructuur vernield. Volgens sommige getuigenissen werden huizen platgebombardeerd ‘enkel en alleen om de Israëlische aanwezigheid in het gebied te demonstreren.’

Ook werden er in woonwijken wapens gebruikt waarvan de baan moeilijk te voorspellen is, zodat tankgranaten ’50 meter naar links of 100 meter naar rechts’ neerkwamen. De regels, zoals het afstand houden tot burgers als er wordt gevuurd, werden gedurende de oorlog versoepeld. En in twee gevallen, waarbij het leger reageerde op de dood of ontvoering van eigen soldaten, werden bijna alle regels losgelaten.

Volgens Yuli Novak van Breaking The Silence is er bij de legerleiding van de IDF sprake van een groot gebrek aan ethiek. ‘En dan spreken we niet over een een paar rotte appels’, aldus Novak. ‘Als voormalig officieren en soldaten van het IDF weten we dat bij interne militaire onderzoeken de soldaten vaak als zondebok worden opgevoerd, in plaats van zich op het beleid te focussen.’ Breaking The Silence pleit dan ook voor het aanstellen van een onafhankelijk onderzoekscomité.

Wat de IDF zelf betreft is een dergelijk onderzoekscomité niet nodig. De getuigenissen van de soldaten worden ernstig betwist, met name omdat Breaking the Silence geen bewijzen aandraagt voor de aantijgingen. Zvi Fogel, voormalig hoofd van de Zuidelijke troepen van het Israëlische leger, beschrijft de aantijgingen als ‘vals’. ‘Iedereen die de IDF valselijk beschuldigt van het begaan van moorden is het niet waard om een antwoord te krijgen’, zei Fogel aan Army Radio in Israël.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ernst
8 jaren geleden

“Kill anything that moves (with anything that flies)” was de Amerikaanse militaire doctrine in Zuidoost Vietnam als ook die van de SS Einsatzgruppen in de slavische gebieden na operatie Barbarossa.

Nick Turse schreef een boek over de Amerikaanse variant.
http://us.macmillan.com/killanythingthatmoves/nickturse

IS wreed? Ze hebben uitstekende voorbeelden, voornamelijk in het blanke westen.

Ernst
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

*in zuidoost Azië