08

BRUSSEL – Het CNAPD, la Ligue des droits de l’Homme en Vrede vzw, juridisch bijgestaan door het Progress Lawyers Network, starten een procedure tegen de inzet van militairen in drie steden van België.

Pal na de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo en de eveneens bloederig verlopen gijzelneming in een joodse supermarkt van Parijs begin dit jaar werd het dreigingsniveau in België verhoogd tot niveau 3. Naast zwaar bewapende commando’s bestaande uit speciaal getrainde agenten besloot de regering tevens ruim 300 militairen in te zetten om in Brussel, Antwerpen, Verviers, Luik en Charleroi joodse instellingen, scholen en wijken te laten bewaken, alsmede Europese instellingen en stations.

Nadat op 9 maart het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) het dreigingsniveau weer had terugbracht naar niveau 2, het niveau van voor de aanslagen in Parijs, bleven de soldaten hun taken uitvoeren. Op 30 april werd de aanwezigheid van militairen in een drietal overgebleven steden verder verlengd middels een eenvoudige elektronische procedure. Gelet op deze gang van zaken vrezen tegenstanders dat de overheid bewust aanstuurt op een gewenning van soldaten in het straatbeeld.

Maar dat niet alleen. Volgens vzw Vrede is de aanwezigheid van de soldaten in de steden, zelfs toen het dreigingsniveau 3 was, onwettig. Men verwijst daarbij naar artikel 43 van de wet van 1998 inzake de organisatie van een geïntegreerde politiedienst, dat volgens vzw Vrede bijvoorbeeld zeker geen militaire inzet toelaat bij dreigingsniveau 2. ‘Volgens de wet kan het leger alleen bij een onmiddellijk dreiging worden ingezet’, aldus Ludo De Brabander van vzw Vrede. ‘Dat wordt door het OCAD bepaald en dat is dreigingsniveau 4.’

De organisaties vinden bovendien dat de aanwezigheid van het leger onder de burgers een permanent angstklimaat creëert dat het subjectieve gevoel van onveiligheid verhoogt. Om die reden start vzw Vrede, samen met CNAPD en la Ligue des droits de l’Homme, een klachtenprocedure bij de gouverneurs van Antwerpen, Brussel en Luik waar de soldaten thans worden ingezet. De procedure is het resultaat van de voorbereiding en het juridisch advies van het Progress Lawyers Network dat de drie organisaties ook juridisch zal bijstaan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
9 jaren geleden

Wat is dit nu weer voor belachelijk gedoe? Mogen we nu ook al niet meer in het openbaar op Joden jagen in Europa zonder dat er soldaten hinderlijk voor staan?
Inderdaad “links”de straat op tegen deze inperking van onze vrijheden.
Het is maar goed dat er zoveel anti racisme en anti fascisme groepjes zijn die hiervoor in de bres springen.
Wel een beetje jammer dat ze het te druk hebben om zij aan zij met holocaust ontkenners en hand in hand met Jodenhaters het vermeende islamofobische gedachtengoed te bestrijden.