I'm_the_Same_01

Tweede deel van een trilogie over eenzaamheid en de zoektocht naar geluk, gemaakt door de Vlaamse regisseuse Caroline Strubbe. Deel een, Lost Persons Area, kwam in 2009 in roulatie. Daarin speelden de Hongaarse acteur Zoltán Miklós Hajdu en de Vlaamse actrice Kimke Desart een voorname rol. Zij zijn tevens te zien in I’m the Same, I’m an Other.

Men hoeft de voorganger niet per se gezien te hebben om dit verhaal te kunnen volgen. De film handelt over de sjofele Hongaarse man Szabolcs die samen met het 10-jarige meisje Tess op de vlucht is vanuit het vasteland van Europa naar Engeland. Het grootste deel van de film speelt zich af in een appartement in een verlaten en vervallen Engelse badplaats. Af en toe zijn er imposante beelden te zien van de zee.

I’m the Same, I’m an Other is een uitgebeend en minimalistisch werkstuk met veel grijstinten, vrijwel geen kleur en uitgesproken somber van toon. Het is een fragiele film die veel aandacht en geduld vraagt van de toeschouwer. Eigenlijk blijft het lang ongewis wat precies de relatie tussen de man en het meisje is. Is hij haar vader? Is hier soms sprake van een ontvoering? Veel wordt er niet gesproken in de film.

Op een bepaald moment flitsen er foto’s uit het verleden voorbij waarop beide personages te zien zijn. De suggestieve krantenkop ‘Drama op de Maasvlakte’ verschijnt kort in beeld. Strubbe is uiterst spaarzaam en tergend langzaam met het prijsgeven van informatie. Verhullende flashbacks blijven achterwege. De film leunt vooral op aansprekende details en sfeer.

I'm_the_Same_02

Essentie van het verhaal is dat beiden ondanks alles naar elkaar toe groeien. Het jonge meisje heeft duidelijk een vaderfiguur nodig, terwijl de sombere man voor iemand moet kunnen zorgen om zijn menselijkheid terug zien te vinden. Ogenschijnlijk gebeurt er niet veel. Getoond wordt hoe de man en het meisje proberen samen te leven, maar beiden worstelen met intense trauma’s vanuit het verleden.

De 13-jarige Kimke Desart is opmerkelijk in haar rol als jeugdige Tess. Desart belichaamt schitterend de overgang van kind naar jonge vrouw. We zijn in een tijd aanbeland waarin kinderen sneller volwassen worden. Haarscherp maakt de regisseuse aanschouwelijk hoe dit proces verloopt. Zoltán Miklós Hajdu speelt zijn rol als de Hongaarse man op ingetogen wijze. Met een soms verwilderde blik laat hij zien niet toe te staan dat zijn innerlijke demonen naar buiten treden.

Twee ijzersterke vertolkingen in een film waarvan de krachtige en sobere beeldtaal de toeschouwer bij de kladden grijpt. Het maakt nieuwsgierig naar het slot van deze trilogie. Die zal pas over een jaar of vijf afgerond zijn wanneer Desart de leeftijd van achttien jaar bereikt heeft. Het is iets om naar uit te kijken.

Ulrik van Tongeren

I’m the Same, I’m an Other (Mokumfilm, 2013), vanaf 7 mei in de bioscopen. Tevens te zien tijdens het Vlaamse Film Festival in Utrecht dat plaatsvindt van donderdag 7 t/m 10 mei.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties