09

BRUSSEL – Vredesactivisten hebben dinsdag in de hal van wapenlobbygroep ASD in Brussel ‘ontslagbrieven’ overhandigd aan personeelsleden. Een protest tegen de invloed van de wapenindustrie op het Europese beleid.

In een kantoor in Rue Montoyer, een straat behorend tot de EU-wijk van Brussel en gelegen nabij het Europees Parlement, is AeroSpace and Defence Industries Association of Europe (ASD) gevestigd. ASD vertegenwoordigt de luchtvaart-, ruimte-, veiligheids- en defensie-industrie in Europa. Daar wordt de wapenhandel behartigd van 15 grote bedrijven en 27 belangenverenigingen uit twintig Europese landen. De bestuurszetels van ASD worden ingenomen door de grootste wapenbedrijven.

De Belgische organisaties Vredesactie en Agir pour la Paix voeren gezamenlijk campagne tegen Europese wapenhandel en -lobbyisten. Dinsdag ging men over tot een symbolische sluiting van het kantoor van ASD. Op eenvoudige wijze wist een vijftiental actievoerders zich met de lift toegang te verschaffen tot de lobby van het bedrijf, waar men overging tot het met witte doeken afschermen van bedrijfsgerelateerde objecten.

Tevens werden gangen en deuren voorzien van afzettingslinten, symboliserend dat de ASD officieel was opgedoekt. Personeelsleden kregen een ontslagbrief overhandigd waarin ASD-directeur Jan Pie hen kenbaar maakte dat ze per direct waren ontslagen wegens het maken van ‘ernstige inbreuken op de grondbeginselen van de Europese Unie. Neem uw bezittingen mee en verlaat onmiddellijk het gebouw.’ Nadat de gealarmeerde politie ten tonele verscheen, besloten de vredesactivisten zelf maar het gebouw te verlaten.

Vijf van die Europese bedrijven – BAE Systems, Airbus, Finmeccanica, Thales en Rolls Royce – waarvan ASD de zaken behartigt binnen het Europees Parlement, staan in de top vijftien van grootste wapenbedrijven ter wereld. De Europese wapenindustrie had in 2012 een omzet van 96 miljard euro, bijna 40 miljard daarvan was bestemd voor de export. In 2012 leverden de Europese landen gezamenlijk 47.868 wapenexportvergunningen af, slechts 459 werden geweigerd. Europees wapentuig duikt zodoende wereldwijd steevast op bij conflicten waar mensenrechten worden geschonden.

‘Wapenhandelaars ontmoeten hier in Brussel dagelijks Europese beleidsmakers en kunnen ongestoord lobbyen voor soepele wapenexportregels’, zegt Pieter Van Eecke, woordvoerder van Vredesactie. ‘De EU dient, zoals ze in haar veiligheidsstrategie zelf aangeeft, haar handelsbeleid aan te wenden als een krachtig instrument voor conflictpreventie. Dan zouden er geen 459 wapenexportvergunningen worden geweigerd maar 45.900! Het zou een eerste stap zijn naar een veiligere wereld.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties