11

DOHA – De autoriteiten van Qatar hebben eind maart een filmploeg van de Duitse tv-zender ARD gearresteerd en hun interviews met gastarbeiders over hun woon- en werkomstandigheden vernietigd.

Dat meldde de WRD-ARD eerder deze week in een gezamenlijk persbericht aan de vooravond van vertoning van de documentaire Der verkaufte Fussball. ARD-journalist Florian Bauer werd samen met een cameraman, een geluidsman en hun chauffeur in de hoofdstad Doha gearresteerd toen hij interviews afnam met gastarbeiders die betrokken zijn bij de bouw van sportfaciliteiten. Door erbarmelijke arbeidsomstandigheden zijn sinds de bouw in 2012 van start is gegaan reeds honderden gastarbeiders om het leven gekomen.

Het viertal van de ARD is vervolgens naar eigen zeggen urenlang ondervraagd terwijl hun camera’s, laptops en telefoons werden ingenomen. Toen zij veertien uur later werden vrijgelaten bleek de apparatuur beschadigd en waren de opnames gewist. Voorafgaande hun arrestatie had de ARD herhaaldelijk toestemming gevraagd aan de autoriteiten van Qatar om ambtenaren, verantwoordelijk voor de werkomstandigheden, te interviewen naar aanleiding van gedane uitspraken van gastarbeiders. Pas vijf dagen na hun detentie mocht de filmploeg huiswaarts keren.

De docu Der verkaufte Fußball belicht de controversiële beslissing van de FIFA om het WK Voetbal 2022 te laten plaatsvinden in Qatar. De reportage draagt nieuwe bewijzen aan dat er geld verduisterd is bij het toekennen van het WK aan de Golfstaat. Eerder was al bekend dat de Qatarees Mohammed bin Hamman, voormalig vicepresident van de FIFA, ruim twee miljoen euro had betaald aan Aziaten binnen de internationale voetbalbond om hun voorkeur uit te laten spreken voor Qatar. De man zou tevens Afrikaanse en Thaise officials hebben omgekocht.

Sinds de toewijzing in 2010 is het WK 2022 zwaar omstreden. Naast 280.000 Qatari, de rijkste wereldburgers, zijn er maar liefst 1,5 miljoen laagopgeleide gastarbeiders werkzaam, voornamelijk uit landen als Nepal, India en Bangladesh. Om in Qatar te mogen werken, levert een gastarbeider vrijwel al zijn rechten in. Paspoorten worden ingenomen, vrij rondreizen mag niet en van baan veranderen is verboden. De ruimte om te protesteren tegen de vaak zeer slechte woon- en werkomstandigheden is vrijwel nihil. De FNV spreekt van ‘moderne slavernij’.

Met de woonomstandigheden is het ook slecht gesteld. Velen bivakkeren in barakken en containers, slapend in stapelbedden en in groepsverband. Qatar is inmiddels een charme-offensief gestart. De autoriteiten hebben zeven locaties aangewezen waar dit en komend jaar kolossale woonwijken zullen verrijzen voor 258.000 arbeiders, voor het merendeel afkomstig uit Zuidoost-Azië. Qatar is daar niet alleen rijkelijk laat mee, gelet op het huidige aantal van 1,5 miljoen gastarbeiders, wat er uiteindelijk 2,5 miljoen zullen worden, mag je gerust spreken van een doekje voor het bloeden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties