12

AMSTERDAM – Privacy First heeft bij Cition BV een bezwaarschrift ingediend omdat de parkeerbeheerder de automobilist geen mogelijkheid biedt anoniem te betalen.

Amsterdam voerde in de zomer van 2014 de verplichting in voor automobilisten om het kenteken in te voeren bij de parkeerautomaat en te betalen via pinpas, creditcard of app. Parkeerbeheerder Cition BV draagt zorg voor de uitvoering van deze maatregel, die door Privacy First als een ‘grove schending van het recht op privacy’ wordt beschouwd. ‘De burger heeft het recht op anonimiteit, zeker in de openbare ruimte’, meldde de organisatie bij aanvang van een campagne waarmee afschaffing van het verplicht kentekenparkeren wordt beoogd.

Begin dit jaar won Privacy First een rechtszaak over kentekenparkeren tegen de gemeente Amsterdam. Invoering van een kenteken bij parkeren is sindsdien in het hele land niet langer verplicht, zolang de parkeerder maar kan aantonen voor de parkeerplek betaald te hebben. Voor privacyvriendelijk parkeren is volgens de privacybehartiger echter méér nodig. Ook door te pinnen valt via de banktransactie de identiteit van de automobilist te achterhalen. Anoniem parkeren vereist dan ook betalingsmogelijkheden zoals contant geld of anonieme parkeerkaarten, en die biedt Cition niet.

Om die reden is Privacy First vandaag een nieuwe juridische procedure gestart om contant betalen of een andere vorm van anoniem betalen bij de rechter af te kunnen dwingen. Cition BV heeft een bezwaarschrift overhandigd gekregen waarin wordt aangedrongen op invoering van anonieme betalingsmogelijkheden. Mocht Cition de bezwaren afwijzen dan gaat Privacy First in beroep bij de rechtbank Amsterdam. De organisatie zegt daarin sterk te staan en spreekt de bereidheid uit over deze kwestie door te procederen tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties