Simon Balestrazzi

Soms heb je van die albums die helemaal kloppen, waarmee een verhaal wordt geschreven zonder woorden, enkel met geluiden. De cd Ultrasonic Bathing Apparatus van de Italiaan Simon Balestrazzi valt binnen deze categorie.

Het album bevat zeven nummers, waarvan vier zogenoemde immersions die worden afgewisseld door tracks met een meer experimenteel karakter. Deze drie nummers bieden een breder muzikaal spectrum. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van een kapotte metronoom, boventoon gezang, cello en steelgitaar.

Het album begint rustig met enige drony geluiden. Enkele field-recordings en vocalen leveren een natuurlijke touch aan de ambient atmosfeer. De tweede track heeft een meer open karakter dat wordt gecreëerd middels doorgaande fragmentarische ritmische geluiden. De basis is meditatief en wordt aangevuld met een breed klankenspectrum zoals ik eerder heb omschreven.

Ik zou ieder nummer kunnen bespreken maar ze hebben allen zo een dubbele gelaagdheid. De zoektocht naar rust en introspectie wordt verstoord c.q. gestoord door geluiden en invloeden van buitenaf. Veel van de immersions zijn ambient drony van karakter. De fraaie experimenten in de overige tracks, waar Simon Balestrazzi wordt bijgestaan door Maurizio Saiu met boventoon zang en Sara Aresu op steelgitaar, maken het album opener.

Ultrasonic Bathing Apparatus is uitgebracht door het Italiaanse label Sincope. Deze uitgave heeft een professionelere uitstraling dan voorgaande releases. Het resultaat is een prachtig evenwichtig album, een aanwinst voor de liefhebber van donkere ambient muziek met een experimentele inslag.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties