13

Inwoners van Seattle nemen geen genoegen met het feit dat Shell hun haven gebruikt als onderhoudslocatie voor de Polar Pioneer dat naar olie gaat boren in het Noordpoolgebied.

Shell is van zins deze zomer naar olie te gaan boren in het Noordpoolgebied. De benodigde twee boorplatformen en een vloot van begeleidende schepen liggen nu nog in de haven van Port Angeles, Washington, maar worden de komende dagen naar de haven van Seattle versleept. Tot ongenoegen van milieuactivisten die in het geheel niet willen dat er naar olie wordt geboord in het kwetsbare natuurgebied. Ze stellen alles in het werk om Seattle te vrijwaren van de Polar Pioneer, zoals het boorplatform wordt genoemd.

Burgemeester Ed Murray is van mening dat oliebedrijven als Shell een belangrijke bijdrage leveren aan klimaatverandering. Hij vindt dat de Port of Seattle, een bedrijf dat in handen is van de Amerikaanse overheid, een nieuwe vergunning moet aanvragen voordat het de Shell-vloot kan ontvangen. ‘Na een gesprek met de haven over de plannen met Terminal 5 en na evaluatie van de twintig jaar oude vergunning zijn we tot de conclusie gekomen dat het langdurige onderhoud van boorplatformen niet onder de huidige vergunning valt’, aldus Murray.

Als de Polar Pioneer daadwerkelijk op de geplande datum van 16 mei Seattle aan zal doen, dan moet Shell serieus rekening houden met het feit dat enkele honderden activisten in kajaks letterlijk dwars gaan liggen voor de ingang van de haven. Deze actie maakt onderdeel uit van het lokale comité Shell No! Action Council. Ook de Raging Grannies (Woedende Oma’s), een lokale organisatie van senioren, heeft zich aangesloten bij het comité. De oma’s lieten zich onder meer horen tijdens een hoorzitting van de haven autoriteit.

De Amerikaanse kustwacht heeft laten weten dat er een veiligheidszone rondom de schepen van Shell zal worden ingesteld. Wie die zone binnenkomt, loopt het risico te worden aangehouden. Maar daar laten de actievoerders zich naar eigen zeggen niet door afschrikken. ‘Oliebedrijven beginnen ons te controleren, en nu blijken ze ook op het punt te staan om de planeet te vernielen’, zegt John Bito in de lokale krant Seattle Times. ‘Onder meer via deze actie willen we mensen wakker schudden. We moeten tonen dat dit onze haven is, en dat Shell hier niet welkom is.’

Vorige maand liftte een viertal activisten van Greenpeace een kleine week mee met de Polar Pioneer, die op dat moment vanuit Azië richting de Amerikaanse kust werd versleept. Ze hadden zich op op een loopbrug geposteerd, maar dienden de actie voortijdig te beëindigen vanwege zwaar weer. Shell wil begin juni naar olie boren in het Noordpoolgebied. Obama heeft hiervoor onlangs toestemming gegeven. Tijdens proefboringen in 2012 ging er veel fout. Het risico op een olieramp is groot, stellen tegenstanders.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties