mukto-mona
De homepage van het weblog Mukto-Mona, platform voor vrijdenkers dat in beheer was van Avijit Roy en waar ook Ananta Bijoy Das voor schreef. Beiden zijn vermoord.

Ananta Bijoy Das is vanochtend in Sylhet op straat vermoord. De aanslag lijkt onderdeel uit te maken van een campagne van extremistische islamisten tegen prominente secularisten.

De 33-jarige Ananta Bijoy Das reed dinsdagochtend met een riksja in de stad Sylhet in het noordoosten van Bangladesh toen hij door vier gemaskerde personen met machetes en hakmessen werd aangevallen en afgeslacht. Naar alle waarschijnlijkheid is de aanslag het werk van islamistische extremisten, aangezien Das onder meer kritische teksten over religieus fundamentalisme publiceerde.

Das zette zich tevens in voor de Ganajagaran Mancha beweging die campagne voert voor een verbod op de ultra-orthodoxe islamitische partij Janmaat-e-Islami. Deze partij heeft een beladen geschiedenis met betrekking tot het plegen van massamoorden tegen de Ahmadiyya gemeenschap, Hindoe en Sikh minderheden en participeerde met het Pakistaanse leger in de Indiaas-Pakistaanse oorlog van 1971. Ganajagaran Mancha wil dat de nog levende verantwoordelijken voor deze genocide alsnog de doodstraf krijgen in een overwegend islamitisch Bangladesh.

De aanslag op Das lijkt onderdeel uit te maken van een campagne van extremistische islamisten tegen prominente secularisten. Volgens Imran Sarker, hoofd van de Bengalese bloggers associatie, wordt Das vermeld op een dodenlijst in bezit van moslimextremisten. In februari werd de oprichter van het blog Mukto-Mona, de Bengaals-Amerikaanse schrijver Avijit Roy, op straat vermoord met machetes. Ook Das schreef voor dit kritische weblog, een platform voor vrijdenkers. In maart trof blogger Washiqur Rahman hetzelfde lot.

In 2013 werd blogger Rajib Haider gedood door onbekende aanvallers. Net als Ananta Bijoy Das organiseerde hij protesten waarmee gepleit werd om de daders die in 1971 misdaden hebben begaan tegen Bengalen die streden voor onafhankelijkheid hogere straffen op te leggen. Haider was eveneens een fel criticus van Jamaat-e-Islami. Vorig jaar raakte Humayun Azad, een prominent schrijver en docent aan de universiteit van Dhaka, ernstig gewond door een steekincident.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
9 jaren geleden

Laten we ons vooral concentreren op het bestrijden van islamofobie dat is immers het ware probleem.
Dit is slechts een incident dat slecht afstraalt op de prachtige islam die ons al zoveel waardevols gegeven heeft.
De profeet (vrede zij met hem) heeft zich nooit schuldig gemaakt aan slavenhandel,kindermisbruik en moord en doodslag.Laten wij allen zijn voorbeeld volgen opdat de wereld weer vrede zal kennen.
En de koning neuken we niet.

islam is vrede
9 jaren geleden

Is natuurlijk een zionistisch complot.

Ernst
9 jaren geleden
Antwoord aan  islam is vrede

Tja, en jouw nick en reactie zijn uiteraard ¨black propaganda¨.

Ernst
9 jaren geleden

Die moslimsextremisten zijn dus net zo slecht als die gristenhonden van de VS met hun targeted assassination lijst die Obama elke dinsdagmorgen aanzuivert.