19

Het trajectcontrolesysteem op de A2 is rechtmatig en schendt de privacy van automobilisten niet, oordeelt de kantonrechter in Utrecht. Privacy First echter blijft trajectcontroles als massale privacyschending beschouwen.

Een medewerker van Privacy First kreeg in 2012 een boete van 45 euro gekregen omdat hij op de A2 gemiddeld 8 kilometer per uur te hard had gereden over de snelweg bij Breukelen. Hij ging tegen de boete in beroep uit protest tegen de trajectcontrole die zijn snelheid had gemeten. Volgens Privacy First schenden de 150 tot 200 camera’s die langs de A2 opgesteld staan de privacy van automobilisten omdat het kenteken van elke auto wordt geregistreerd en 72 uur wordt bewaard.

De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland oordeelde dinsdag dat in de Politiewet voldoende wettelijke grondslag is te vinden voor het gebruik van het trajectcontrolesysteem. Hij neemt daarbij in overweging dat er sprake is van een geringe inbreuk op de privacy, dat de registratie van niet-snelheidsovertreders binnen 72 uur wordt gewist en dat weggebruikers door bebording op de hoogte worden gesteld van de controle.

Momenteel is een nieuwe wet in de maak over het gebruik van geregistreerde camerabeelden van trajectcontroles. Die staat de overheid toe de gegevens enkele weken in plaats van drie dagen te bewaren. Ook mogen de beelden voor andere doeleinden dan snelheidscontroles worden gebruikt. De kantonrechter in Utrecht stipte deze concept-wetgeving aan in zijn uitspraak om aan te geven dat de huidige privacyschending volgens hem dus best wel mee valt.

Volgens Bas Filippini van Privacy First die de rechtszaak had uitgelokt spreekt van ‘een politiek vonnis dat past in het straatje van het OM en de politie.’ Meerdere juristen zouden hem vooraf hebben verteld dat zij geen enkele wettelijke basis zien voor de privacyschending die door het trajectcontrolesysteem wordt veroorzaakt. De Politiewet is hierover veel te algemeen en borden langs de snelweg bieden geen enkele privacywaarborg. Privacy First stapt met het teleurstellende vonnis naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mustafa van Vliet
8 jaren geleden

Je hóeft niet per sé met de auto te gaan, je kunt dat kankerverwekkende statussymbooltje ook thuislaten en met het OV gaan (wel een eenmalig chipkaartje met muntgeld kopen). En áls je al je eigen gemak boven de gezondheid van anderen stelt, kun je ook via andere wegen rijden.