20

Het Vaticaan heeft de vijftien jaar durende onderhandelingen met Palestijnse ambtenaren afgerond rondom een bilateraal verdrag waarin Palestina als staat wordt erkend.

In het document, dat de status en de activiteiten van de katholieke kerk in Palestina regelt, is uitdrukkelijk sprake van ‘de staat Palestina’. De tekst dient enkel nog te worden ondertekend, deelde het Vaticaan woensdag mee. De Palestijnse president Mahmoed Abbas zal de Argentijnse paus Franciscus zaterdag in Rome ontmoeten. Mogelijk vindt dan ook de ondertekening van het akkoord plaats.

“Na een voorwoord legt het eerste hoofdstuk van het bilateraal verdrag de principes en basisnormen vast voor de samenwerking tussen beide landen”, zegt Antoine Camillieri, de viceminister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, in een gesprek met L’Osservatore Romano. “Daartoe behoort ook het streven naar een vreedzaam samenleven tussen Israëli’s en Palestijnen, binnen het kader van een tweestatenoplossing.”

“Het tweede hoofdstuk bevat gedetailleerde bepalingen over de godsdienst- en gewetensvrijheid”, vervolgt Camillieri. “Die bepalingen hebben onder meer betrekking op het kerkelijke leven in de Palestijnse gebieden, de handelingsvrijheid, het kerkelijke personeel en de juridische status. In dit hoofdstuk staan tevens de activiteiten van de katholieke kerk op maatschappelijk en caritatief vlak en in de media beschreven. Ook de kwestie van belastingen en eigendomsrechten wordt hierin geregeld.”

Officieus spreekt het Vaticaan al langer van een tweestatenoplossing als antwoord op de huidige impasse tussen Israël en Palestina. Het Vaticaan begroette in 2012 het besluit van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de Palestijnse Staat te erkennen. Tijdens zijn bezoek aan Israël vorig jaar refereerde paus Franciscus aan de ‘staat Palestina’. Officieel onderhoudt het Vaticaan diplomatieke betrekkingen met de PLO.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde ‘onthutst’ op de totstandkoming van het bilateraal verdrag. De beslissing van het Vaticaan om het akkoord te ondertekenen, zou er volgens Israël niet toe bijdragen de Palestijnen naar de onderhandelingstafel terug te brengen. Het Vaticaan boekte recent succes met de Amerikaans-Cubaanse toenadering. Ook veroordeelde de paus in krachtige bewoordingen de Armeense tragedie van honderd jaar geleden door deze als genocide te bestempelen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 jaren geleden

Een slechte beslissing voor de vrede en voor het internationaal recht:

http://likud.nl/2015/05/palestina-erkennen-10-redenen-waarom-dat-een-foute-keuze-is/

knarfist
9 jaren geleden
Antwoord aan  Likoed Nederland

Normaal gesproken zijn “we” natuurlijk tegen staten,grenzen en legers maar nu even niet?!