21

De groeiende populariteit van videodiensten geproduceerd door internetbedrijven als Netflix en Google leidt tot een gigantische stijging van de uitstoot van CO₂.

Commerciële internetbedrijven als Netflix, Google en Hulu maken gebruik van elektriciteit voornamelijk afkomstig van fossiele brandstoffen als aardgas en steenkool. Aangezien hun streaming videodiensten enorm populair zijn, hebben de internetbedrijven een groot aandeel in klimaatverandering. Dat meldt Greenpeace in het eerder deze week verschenen rapport Clicking Clean waarin het totale energieverbruik van de internetbedrijven wordt aangegeven.

Volgens Greenpeace maken streaming videodiensten tezamen momenteel ruim 60 procent uit van al het internetverkeer wereldwijd. In 2018 zal dit aandeel gegroeid zijn naar maar liefst 75 procent, driekwart van het totale internetverkeer. De datacenters van Netflix en Google maken gebruik van foute stroom. Al is Google aardig op de goede weg omdat het inmiddels 35 procent van zijn servers op groene stroom laat draaien, maar dat is volgens de milieuorganisatie lang niet genoeg.

Een rode kaart dus voor Netflix, een gele voor Google. Apple en Facebook daarentegen krijgen van Greenpeace een pluim omdat zij hun datacenters laten draaien op duurzame energiebronnen als water, warmte en zonne-energie. Apple behaalde zelfs een score van 100 procent in de index van Greenpeace. Het bedrijf investeerde afgelopen jaren flink in zonnepanelen en is zeer transparant in het inzichtelijk maken hoe het zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwt.

Vorige maand meldde de organisatie Hivos dat de CO₂-uitstoot van datacenters in Nederland jaarlijks zal verdubbelen. De bedrijven zijn veel te traag in hun voornemen om over te stappen naar groene stroom. Het dataverkeer in Nederland, gefaciliteerd door circa 165 datacenters, groeit momenteel gigantisch met circa 50 procent per jaar. Wanneer in 2020 de 5G-techniek voor nog sneller internet haar intrede zal doen en datacenters foute stroom blijven gebruiken, zal het dataverkeer en de CO₂-uitstoot dramatisch verder groeien.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties