28
Greg Boertje-Obed, Megan Rice en Michael Walli.

Na bijna drie jaar detentie heeft een Amerikaans Federaal Hooggerechtshof drie vredesactivisten vrijgesproken die in 2012 vernielingen hadden aangericht in een militaire opslagplaats voor uranium.

De vrijspraak voor de 85-jarige Megan Rice, de 66-jarige Michael Walli en de 59-jarige Greg Boertje-Obed volgde een week nadat het 6th U.S. Circuit Court of Appeals in Cincinnati de sabotage-aanklacht had weerlegd. Volgens het Hooggerechtshof hebben de vernielingen die het trio in 2012 had aangericht in een opslagloods voor hoogverrijkt uranium op het Y-12 complex in Oak Ridge de nationale veiligheid van de VS niet in gevaar gebracht, zoals de rechtbank begin vorig jaar oordeelde.

‘Voor het in gevaar brengen van de nationale veiligheid is het aandragen van argumenten als het knippen van een gat in een omheining, het vertragen van verzendingen en het stelen van schrijfpennen van het Pentagon, zoals de aanklager in deze zaak heeft gesteld, ontoereikend’, oordeelde het Gerechtshof. Na de actie werd Y-12 een aantal maanden gesloten om de beveiliging op orde te stellen. ‘Bovendien worden er op de nucleaire opslagplaats geen kernwapens gefabriceerd noch opgeslagen’, voegde de rechter eraan toe.

Megan Rice, zuster bij de Society of the Holy Child Jesus in Washington, drong op 28 juli 2012 samen met legerveteranen Michael Walli en Greg Boertje-Obed een militaire opslagplaats voor hoogverrijkt uranium op het zwaar beveiligde Y-12 National Security Complex binnen. Ze hingen er een spandoek op met een vredesboodschap en afzettingslint om de ‘nucleaire misdaadlocatie’ mee aan te duiden. Vervolgens sloegen ze met hamers in op een installatie voor hoogverrijkt uranium en werden de muren bespat met hun eigen bloed.

Na hun antinucleaire daad, gericht tegen kernwapens, liet het trio zich vrijwillig arresteren. De bewaker die hen uren later ontdekte, kreeg brood aangeboden. Ze werden in voorlopige hechtenis genomen op grond van terrorismewetgeving. Tien maanden later vond hun proces plaats waarna de rechtbank hen begin 2014 schuldig bevond aan sabotage en plundering van overheidsbezit. Rice kreeg drie jaar celstraf opgelegd, Walli en Boertje-Obed vijf jaar en twee maanden. Rice riep de rechter voorafgaande zijn vonnis op om haar levenslang te geven, hetgeen zij een eer had gevonden.

De vredesactivisten maken deel uit van de Ploegscharenbeweging, een religieuze pacifistische stroming die zich laat inspireren door een passage uit de Bijbel waarin de profeet Jesaja een messiaans visioen van wereldvrede schetst: ‘Zij zullen hun zwaarden tot ploegscharen omsmeden en hun speren tot snoeimessen.’ Volgens het vrijgelaten trio schendt de VS internationale verdragen als het Handvest van de VN en de Neurenbergse principes door kernwapens te blijven produceren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties