29

Honderden inwoners van de Amerikaanse stad Seattle hebben maandag de brug naar de haven geblokkeerd. Daarmee werd voorkomen dat havenarbeiders op het Shell-boorplatform Polar Pioneer aan het werk konden gaan.

Het heeft veel weg van de Spektakelblokkade rondom het Shell-laboratorium in Amsterdam van eind jaren ’80, een driedaags actie-evenement tegen de steun van de oliemaatschappij aan het toenmalige apartheidsbewind in Zuid-Afrika. Ook in Seattle is Shell de gebeten hond, echter nu draait het om het milieu en klimaatverandering. Shell wil namelijk komende zomer naar olie boren in de Chukchi Zee bij Alaska, tegenstanders vrezen een natuurramp als gevolg van lekkages.

Ter voorbereiding op de proefboringen, die bij een eerdere poging in 2012 uitliepen op een fiasco, heeft Shell de afgelopen weken het reusachtige boorplatform Polar Pioneer vanuit Azië naar de haven van Seattle laten verslepen voor een onderhoudsbeurt, waarna de tocht zal worden vervolgd naar Alaska. Onderweg heeft een viertal activisten van Greenpeace een weekje meegelift. Ze moesten hun risicovolle actie abrupt beëindigen nadat het platform in zwaar weer terecht was gekomen.

Bij aankomst in de haven van Seattle, vorige week donderdag, werd de Polar Pioneer op spectaculaire en vrolijke wijze verwelkomd door honderden demonstranten. Het vormde de start van een breed gedragen campagne met als doel het boorplatform niet uit te laten varen richting Alaska. Een deel van de demonstranten bevond zich in kajaks in de haven om te voorkomen dat het boorplatform naar binnen werd geloodst.

Ook op de kades bevonden zich vele bont uitgedoste betogers met fantasierijke spandoeken en andersoortige actie-attributen. Aangezien de kustwacht een veiligheidszone rondom de Polar Pioneer had ingesteld, die Shell via de rechtbank had verkregen, viel de blokkade enigszins in het water. De dagen die volgden werden gekenmerkt door een vergelijkbaar patroon van actievoerende betogers in bootjes rondom de Polar Pioneer alsmede op het vaste land. Via internet, zoals Facebook, kwamen de nodige steunbetuigingen binnen vanuit de hele wereld. 

Maandagochtend vroeg, nog voordat de havenarbeiders aan het werk gingen, werd de toegangsbrug van de haven langdurig door actievoerders geblokkeerd. ‘Shell No!’ werd herhaaldelijk gescandeerd, zo meldt milieublog Grist. De sfeer was, ondanks de grimmigheid vanwege de blokkade, opvallend positief, bijna feestelijk. Een tweetal oorspronkelijke bewoners van Alaska hield een toespraak. Ze vertelden onder meer dat zij zich zorgen maken over de stijging van het zeewater als gevolg van klimaatverandering. De politie, aanwezig op de fiets, trad niet op.

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell vandaag in Den Haag heeft Pensioenfonds APG, dat onder meer het vermogen van ABP beheert, laten weten dat Shell niet naar olie moet gaan boren in het Noordpoolgebied. APG heeft ongeveer voor een miljard aan aandelen in Shell. Hiermee heeft het bedrijf een belang van ruim een half procent, aldus een woordvoerder van de vermogensbeheerder. Volgens de beheerder zijn de risico’s voor het milieu en voor de waarde van Shell als onderneming te groot.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties