35
Voedseldropping… ehhh… dumping bij Appie Happie.

Supermarkten in Frankrijk mogen niet langer voedselproducten waarvan de houdbaarheidsdatum is bereikt vernietigen. Het parlement heeft unaniem besloten dat ze die weg moeten geven.

Het Franse parlement heeft donderdag met volledige instemming van alle fracties een wet aangenomen die supermarkten verbiedt om voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is bereikt te vernietigen. Politici noemen het schandalig dat supermarkten bijvoorbeeld bleekwater over voedsel in de afvalcontainers op straat gieten om consumptie onmogelijk te maken. Ze moeten de producten voortaan wegschenken aan hulporganisaties en/of er een ander doel voor zien te vinden, zoals toepassing in diervoeder of energieopwekking.

Grote superconcerns met meer dan 400 vierkante meter vloeroppervlak moeten voor juli volgend jaar een contract afsluiten met een hulporganisatie zoals de voedselbank, anders kunnen ze een boete tot maximaal 75.000 euro opgelegd krijgen. De maatregel past in een bredere campagne van de Franse overheid om de voedselverspilling voor de helft terug te hebben gedrongen in het jaar 2025. Er komt ook een voorlichtingscampagne in scholen en bedrijven om het weggooien van niet geconsumeerd voedsel tegen te gaan.

De Franse vereniging voor supermarkten is tegen het besluit. In Trouw vraagt Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens aan de Wageningen Universiteit, zich af of het plan ook uitvoerbaar is. “In de praktijk zijn de meeste producten die supermarkten weggooien over de datum, en daar kan een organisatie als de voedselbank bijvoorbeeld ook niets mee.” Daar kan tegenin gebracht worden dat veel voedselproducten een week na verloop houdbaarheidsdatum nog prima te consumeren zijn.

Volgens de Nederlandse organisatie Damn Food Waste is het niet eens zo’n slecht idee om eerst bij de supermarkten te beginnen. “De consument blijft de grootste verspiller op het gebied van voedsel, maar het is goed om de hele voedselketen aan te pakken”, zegt een woordvoerder in Trouw. De organisatie ziet een soortgelijke wet dan ook wel zitten voor Nederland, mits er duidelijke richtlijnen komen voor de rest van de voedselindustrie.

De verspilling van voedsel is wereldwijd al langer een groot probleem. Volgens de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties wordt elk jaar wereldwijd 1,3 miljard ton aan voedsel weggegooid nog voordat het de consument bereikt. Dit is een derde van de totale voedselproductie. Europa staat in de top drie van grootste voedselverspillers: 95 kilo per persoon per jaar. Alleen in de VS en Oceanië wordt meer voedsel verspild. Ook in Nederland gooien consumenten ieder jaar voor zo’n € 2,5 miljard aan voedsel weg.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties